jszewczyk Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Hej, Zbudowałem drona 250: Silniki Tarot MT2204 CCW/CW 2300KV - 230W Regulatory 20A mini BLHeli Kontroler lotu AfroFlight Naze32 acro ver 6 z baro i magnetometrem Płytka dystrybucji prądu PDB 4-Layers PCB With 2 BEC 5V 12V Rama Carbon QAV 250 Mini Quadcopter Naze32 ma wgrany ostatni soft Baseflight. Skalibrowałem regle, ustawiłem PIDY. Ogólne wszystko śmiga. Jak nim latam, powoli, pod wiatr i ściągnę gaz ciut mocniej niż do zawisu, model przewraca się do tyłu czego następstwem jest upadek na ziemię i połamanie śmigieł :/ To następuje zawsze przy zdjęciu gazu podczas małej prędkości. Jak model lata szybko nic takiego nie ma miejsca - ale wtedy raczej gazu się nie zdejmuje Tutaj są moje PIDY: https://www.dropbox.com/s/bdi7nmycqx472qx/pidy.jpg?dl=0 Tutaj jest filmik z kraksą: https://www.dropbox.com/s/2coox7tn6hz4jos/wypadek2.mp4?dl=0 Normalne latanie: https://www.dropbox.com/s/b5d4od9ppo35g54/latanie.mp4?dl=0 Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Tak na chłopski rozum, to może minimalne obroty trzeba zwiększyć. Może zjechałeś za nisko z gazem, do tego słychać podmuch wiatru, a ten ping pong chyba pomógł jak żagiel zrobić fikołka. Oczywiście zgaduję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jszewczyk Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Tylko jak zwiększę minimalne to nie wyląduje Podmuch tego nie powoduje, z bliska widać że jest jakiś przeskok w równomierności obrotów silników. Tak jakby sterownik wariował od podmuchu wiatru :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Od podmuchu, to może zwariować tylko niezabezpieczone baro. Ręcznie kręcąc nie ma jakiś oporów na poszczególnych silnikach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jszewczyk Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Ten sterownik ma wbudowany czujnik baro i magnetometr na płytce. Może głupieje baro. A co znaczy niezabezpieczone baro? Na silnikach nie ma oporów już sprawdzałem. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Barometr standardowo zabezpiecza się gąbką przed wszelkimi podmuchami (zmianami ciśnienia), inaczej cuda się dzieją przy stabilizacji wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jszewczyk Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Myślałem że to to ale ja widzę że miałem wyłączone baro i magnetometr pod przełącznikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jszewczyk Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Wyjaśniło się okazało się że soft jest źle wgrany fabrycznie na wykresach generował lekki szum. Wgrałem jeszcze raz soft bootloaderem i zaktualizowałem do najnowszej wersji. Zero drgań na wykresach i lata pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi