krzysiek257 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Czym się różni żywica epoksydowa od poliestrowej ? I czy z żywicą poliestrową też można pracowac przy modelach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Duzo sie od siebie nieroznia.Otrzymuje sie je 2 metodami.Jezeli chcesz kleic balse uzyj zywicy epoksydowej. Poliestrowa ma doskonałe właściwości przylegające do metalu, tworzyw sztucznych,ale tez ma jeden znaczny minus posiada o wiele wiekszy skurcz od epoksydowej. Natomiast epoksydowa jest droższa.W tym przypadku lepsza Obie sa stosowane z powodzeniem do laminowania .Maja takie same właściowosci co do klejenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Duzo sie od siebie nieroznia.Otrzymuje sie je 2 metodami.Jezeli chcesz kleic balse uzyj zywicy epoksydowej. Poliestrowa ma doskonałe właściwości przylegające do metalu, tworzyw sztucznych,ale tez ma jeden znaczny minus posiada o wiele wiekszy skurcz od epoksydowej. Natomiast epoksydowa jest droższa.W tym przypadku lepsza Obie sa stosowane z powodzeniem do laminowania .Maja takie same właściowosci co do klejenia . Różnią się i nie można powiedzieć że w każdym przypdku jedna może zastąpić drugą. Eze wiesz co robi żywica poliestrowa w zetknięciu ze styropianem?Czy dopiero się dowiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 rozpuszcza ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 żywica poliestrowa zawiera styren, ktory rozpuszcza styropian ( styropian to spieniony poli-styren) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 wydaje mi się że żywica poliestrowa składa się głównie z poliestrów natomiast jest tylko rozcieńczana styrenem, podobnie jak niektóre epoksydowe :roll: pewny w 100% tego nie jestem, jestem natomiast pewny że np. epidian 53 jest rozcieńczany styrenem, ale on nie rozpuszcza styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 teoretycznie E52, E53 tez jest rozcienczany styrenem, z wlasnego doswiadczenia wiem ze styropianu nie rusza, przynajmniej w widocznym stopniu, ale na hangarze zawsze styropian laminowalismy E5 który nie jest rozcienczany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 bo E5 jest podstawowym epidianem i z niego chyba właśnie powstaje E52 i E53 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 "teoretycznie E52, E53 tez jest rozcienczany styrenem," o ile dobrze pamiętam to jedna z nich jest na eterze butyloglicydowym. Laminat poliestrowy jest bardziej kruchy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 "teoretycznie E52, E53 tez jest rozcienczany styrenem,"o ile dobrze pamiętam to jedna z nich jest na eterze butyloglicydowym. Laminat poliestrowy jest bardziej kruchy . instruktorze masz rację Epidian 52: Skład: mieszanina żywicy epoksydowej otrzymanej z bisfenolu A i epichlorohydryny o średniej masie cząsteczkowej <700 i eteru butylowoglicydylowego Epidian 53: Skład: mieszanina żywicy epoksydowej otrzymanej z bisfenolu A i epichlorohydryny o średniej masie cząsteczkowej <700 oraz styrenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Kiedyś miałem uprawnienia do napraw szybowców (tych prawdziwych) laminatowych :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 To ciekawe, bo ostatnio robiłem foremnik do kadłuba i użyłem ze względów oszczędnościowych e53 - zeżarła mi styrodur w miejscach gdzie był odsłonięty. wcześniej użyty e52 nie spowodował takich szkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Tak jak napisał Meteor E53 zawiera styren, więc masz w nim rozpuszczalnik również do steropianu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Tak, o styrenie wiem, ale ktoś wcześniej napisał że 'e52 i e53 nie ruszają styropianu' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Lukasz dał lekką plamę :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 od kilku lat robiłem E53 i nigdy mi nie zjadło styropianu :? laminowałem skrzydła do szybowca na całej powierzchni i nie zjadło, skrzydła istnieją do dziś, laminat trochę zżółkł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.