Diakon Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam. Cóż, temat raczej niemodelarski, ale myślę, że nikomu nie zaszkodzi. W dniach 28 i 29 czerwca b.r. odbyły się zawody motorowodne na jeziorze Grzymisławskim w klasie O-500 i randze ME. Poza tym odbyły sie też zawody ogólnopolskie w klasie JT-250, T-400, T-550 oraz S-550. Bez wątpienia najabrdziej atrakcyjne były wyścigi w klasie O-500. Pozostałe - też były dawką wrażeń, lecz już nie aż takich . JT-250 to najmniejsze, najwolniejsze i chyba najmniej atrakcyjny wyścig... więc tych zdjęć nie mam . T-400 - szybciej, lepiej, ale już bardziej niebezpiecznie. W oczekiwaniu na start... Czasem się zdarzy, że zakręt wychodzi nie tak jak powinien... i ląduje się w bojach : T-550 poza pojemniejszym (i mocniejszym) silnikiem niż T-400 prawie niczym więcej się nie różni. Zawodnik kończący wyścig: Zdarzają sie i wypadki. Dzisiaj miało miejsce coś takiego: Gdybym nacisnął spust migawki jakieś 0,5-1sek. później, motorówka byłaby... do góry dnem w powietrzu. Chwila nieuwagi pilotującego maszynę i mamy salto. Na szczęście nic zawodnikowi sie nie stało. S-550. W tej klasie mamy inne kadłuby... I chyba nic poza tym :wink: . W "boksie", jeszcze przed startem: I podczas wyścigu: O-500 Austriak Attila Havas - zwycięzca: Jeszcze jeden Austriak (swoja drogą, było ich kilku) : Chwilkę po starcie: I sam moment startu: Przed startem :wink: : Tutaj możemy zobaczyć, jak wygląda silniczek... i maleńka śruba, która zaraz po ustawieniu maszyny na lądzie jest zdejmowana: A oto zwyciezca zaraz po wyjściu z bolidu na tle publiczności: Same zdjęcia oczywiście nie oddają prędkości, dźwięku oraz zapachu płynącego z motorówek klasy O-500... O ile jeszcze dźwięk można posłyszeć z filmu , to zapachu już nagrać się nie da, a szkoda . Wyścig jest naprawdę widowiskowy, głośny i dynamiczny. Maszyny pędzą z tego co wiem z prędkością 150-200km/h, moc silnika mają ok. 200KM i zużywają 5l paliwa... na minutę . Czyli całkiem sporo jak na 500ccm (np: w porównaniu do motocykla :wink: ). W sobotę niestety nie miałem okazji być na zawodach, tak czy inaczej jakiś materiał zdjęciowy zrobiłem, którego fragment tu niniejszym przedstawiam :wink: . Mam jeszcze kilka filmików- postaram się je wgrać na YT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrysTal Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 To ja dodam jeszcze kilka zdjęć, z zeszłych lat, ale to i tak to samo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 kolega z klasy startował tam właśnie w najniższej klasie ciekaw jestem jak mu poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrysTal Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 A jak się nazywał? Może znajdę jego zdjęcie, to zamieszczę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Maniewski Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrysTal Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Hmm... nazwisko kojarzę, ale łódki nie mogę znaleźć, być może jest gdzieś na zdjęciach niżej: a tu już reszta: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.