albi78 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Witam, skończyłem prace nad RWD-5 by Skazoo i jestem po pierwszym oblocie (to lata ) niestety z racji tego, że to mój pierwszy kontakt z modelarstwem pierwsze loty, a szczególnie lądowania nie wypadły najlepiej i uszkodziłem przekładnię (tą plastikową zębatkę) i właśnie w związku z tym mam pytanie czy: do silnika Multiplex Permax 400 na 6V przy pakiecie Li-Pol 2 cele 2250 mAh mogę dać jakieś śmigło bez przekładni aby polatać RWD i ewentualnie ku jakiemu śmigłu się skłaniać - proszę o pomoc i z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 ja widze dwa wyjscia albo zmień zestaw na bezszczotkę (silnik TP dzwonek) albo mozesz spróbować wsadzić na 400 smigło biały GUNTHER 125x110 lub czarny GUNTHER większe nie pamietam rozmiarów ale wszystko zalaży jaka jest waga tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albi78 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Model waży wraz z elektroniką około 750-760g w tej chwili mam założone śmigło 8x5 GWS bezpośrednio na silnik i model "jeździ" BARDZO szybko dziś w Gdyni dość silnie wiało i nie próbowałem latać, ale porównują prędkość "jazdy" modelu do prędkości na śmigle 10x6 na przekładni 4:1 model powinien wystartować bez problemu boje się tylko czy nie przeciążę silnika.... Jeździłem jakieś 2-3 min i silnik się jakoś specjalnie nie nagrzał, ale w tej chwili nie dysponuje niestety miernikiem i nie mogę sprawdzić jaki jest faktyczny pobór prądu silnika i ztąd moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Przy tej wadze moze być ciężko aby model ładnie latał. Czy nie lepiej byłoby kupić przekładnie MP-JET koszt dokładnie 15.90zł w modele.sklep.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albi78 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 W zasadzie nie chodziło nawet o cenę, a o czas dostawy.... Niemniej jednak chyba będę się skłaniał ku napędowi bezszczotkowemu - mam jeszcze tylko jedno pytanie czy na 2 pakietach lipol polatam na jakiejś bezszczotce czy muszę zmienić pakiet na 3 cele ?? Ewentualne propozycje silnika, regulatora i śmigła najlepiej w wersji ekono mile widziane... Czy taki zestaw by się nadawał: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6097 EDIT: Dziś testowałem model na śmigle 8x4 GWS zamontowanym bezpośrednio na wale 400-ki latałem jakieś 3-4 minuty po czym miałem dość twarde lądowanie (z mojej winy) model latał całkiem miło tylko silnik był dość gorący - pożyczyłem miernik i okazało się że na max ciągu pobiera ponad 10A a max tego silnika to 7A. Latanie na 3/4 mocy to właśnie około 7A a model zachpwuje się jeszcze przyzwoicie, jak posklejam nos po dzisiejszym krecie to potestuję dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.