AMC Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 widze ze bawisz się w kopiowanie i jesteś trochę złośliwy....tak jak napisałem nie ma tam nic jakie ustawić napiecie końcowe i delta peak (bo ona decyduje ile bedzie się ładowało)..wiec po co ta złośliwośc...nie potrzebuje czwarty raz tylko wystarczy napisac co z deltą i napieciem końcowym aby weszło jak najwiecej..tyle Poczytaj "małe conieco" o akumulatorach Ni-MH (tu na Forum lub Google, ewent. inne fora specjalistyczne), zrozumiesz wtedy o co tu chodzi. Podczas ładowania aku Ni-MH napięcie wzrasta w miarę "napełniania" akumulatora. Gdy jest już pełny, to następuje "przepełnienie" i napięcie zaczyna spadać dość gwałtownie, a sam aku zaczyna się intensywnie grzać. Początek tego niekorzystnego zjawiska wykrywa ładowarka i kończy ładowanie automatycznie - to jest właśnie delta peak (nazwa od kształtu krzywej napięcia, podobnej do wierzchołka trójkąta - wzrost do szczytu, potem spadanie). To tak, jakbyś wchodził na pagórek, na szczycie którego jesteś przecież najwyżej ; napięcie i ładunek aku Ni-MH też są tu najwyższe, więc należy tu zakończyć ładowanie - ładowarka o tym wie i zakończy sama. Tak więc nie ustawiasz ani DP, ani napięcia końcowego, bo tych wartości nie zna nikt, one są ukryte w niewiadomym egzemplarzu akumulatora (tym Twoim właśnie) i w dodatku jeszcze zmienne od okoliczności i warunków procesu. To za każdym razem ładowania "wychodzi w praniu" i ładowarka jest na tyle zmyślnie zaprojektowana, że też za każdym razem to rozpozna i podejmie właściwe kroki sama. To m.in. za to tyle zapłaciłeś. UWAGA!!! - powyższe dotyczy TYLKO akumulatorów Ni-MH. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 pierwsza czesc jest do Bartka..ja nie pytałem po raz kolejny tylko dałem przykład co mógł byś z grzeczności napisać" zakładając ze wiesz " jak to ustawić aby WESZŁO WIECEJ DO AKU.. i temat bym już zakończył...wiec czytaj uważnie i nie bądź złośliwy.....pisałem ile mi weszło i nie wiem czy to dobrze czy można więcej....druga czesc jest do innych kolegów co znają się na tym i może pomogą....uczepiłem się tego DP bo wyczytałem ze te własciwosci co się ustawia zamiast DEFAULT (jest ustawione automatycznie) na np.7mV maja znaczenie i można więcej wyciągnąć z nimhów ..dlatego tak ciągne temat bo skoro pisze na nich min 2500 mAh to powinno wejść więcej,nikt nie napisał ze zle rozumuje ,ze mam zostawić na DEFAULT i to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 aby WESZŁO WIECEJ DO AKU.. i temat bym już zakończył... np.7mV maja znaczenie Zasada bezpieczeństwa jest taka, że najpierw do głowy, potem do aku, aby temat nie zakończył się tragicznie. 7 miliwoltów może okazać siedmioma krokami do św. Piotra. To wcale nie jest ani żart, ani przesada - przerabiałem ten temat. Rozmyślnie sprowokowana eksplozja ANSMANNa R20 wyrwała drzwi starej lodówki, w której był zamknięty. Więc dobrze, że zapytałeś. Ostrożnie z tymi klockami. A zawoalowane ciągnięcie tematu i Kolegów za języki nie jest najkrótszą drogą do sprytnego uzyskania wiarygodnych informacji. Sugerowałbym uczciwe postawienie sprawy, np. "chciałbym jak najwięcej wyciągnąć z NiMH-ów, czy się da i jak to zrobić?" Ponowię sugestię Kolegi o erratę tekstu przed zamieszczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi