Skocz do zawartości

Aparatury - zestawy czy warto?

Jakub_K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Noszę się z zakupem nowej aparatury, dotychczas używałem sześcio i czterokanałowych radyjek bez komputera. Przyszedł więc czas na bardziej zaawansowane radio. Mam trochę "nietypowych" urządzeń w modelach, więc aby działały poprawnie w grę wchodzą tylko radia mogące pracować w PPM (kiedyś każda aparatura była PPM, jak jest teraz nie wiem). Dodatkowym warunkiem jest oczywiście liczba kanałów - 7 starczy, ale jeden proporcjonalny potrzebuję na suwaku lub pokrętle.

Mam 3 faworytów po przejrzeniu wątków na forum; Multiplex SX, FUTABA T7CP i Graupner MX16s.

Ten ostatni jest dla mnie problematyczny, czy ktoś może wie czym jest ppm-18 u graupnera?

Czy odbiorniki, które oferowane są w wersjach "zestaw", mimo pojedyńczej przemiany są warte zakupu w komplecie?

W niektórych kompletach są serwa cyfrowe, czy odbiorniki z takich kompletów mogą wtedy pracować tylko z mechanizmami cyfrowymi?

Dotychczas byłem strasznym tradycjonalistą jeśli chodzi o elektroniczny RC, więc byłbym wdzięczny za odpowiedzi i wskazówki.

Pozdrawiam.

Kuba

Opublikowano

a) niezła selekcja

B) odbiorniki są IMO OK

c) serwa cyfrowe mają inną charakterystykę pracy (przebieg momentu, pobór prądu - polecam lekturę na rcskorpion.pl) ale z punktu widzenia podłączania niczym się nie różnią od analogowych

d) Generalnie we współczesnych aparaturach wszystko działa ze wszystkim w ramach danego pasm

Opublikowano

Zgadzając się z Kojotem uzupełnię Ci listę o JR 9XII - jak ostatnio sprawdzałem, to różnicy cenowej między mx16 a 9x nie było.(zakładam zakup w himodel)

Opublikowano

Dzięki za szybką responsę.

Poczytałem poleconą literaturę i już widzę różnicę z tymi serwami, jedyne pytanie na jakie tam nie znalazłem odpowiedzi, to czy serwa cyfrowe mogą pracować jednocześnie z analogowymi? Podpięte pod jeden odbiornik? Po prostu do takich funkcji, jak przełączniki mechaniczne nie widzę potrzeby używania droższych/lepszych serw.

Fajne te radia JR, trochę się jednak boję serwisu (odpukać) wysyłkowego.

Pozdrawiam.

Kuba

Opublikowano

"z punktu widzenia podłączania niczym się nie różnią od analogowych"

czyli system "nie rozpoznaje" rodzaju serwa, to tylko sposób realizacji sterowania wewnątrz serwa.

Opublikowano
Ten ostatni jest dla mnie problematyczny, czy ktoś może wie czym jest ppm-18 u graupnera?

ot zwykły PPM z max 9 kanałami. występuje też PPM-24 z 12 kanałami.

A MPX Sx bym sobie darował :D

Opublikowano

Witam.

Dziś miałem w rękach SX i jest jakiś mało "elastyczny", już chyba wolałbym poczekać, dołożyć i kupić Royal 7... W przyszły tygodniu może znajdę czas by obejrzeć MX-a. Skoro mówicie że to zwykły PPM... Tyle że ja widzę, że jest to radio 8, nie 9 kanałowe...

No nic.

Pozdrawiam

Kuba

Opublikowano
W przyszły tygodniu może znajdę czas by obejrzeć MX-a.

Polecam sklep Staufenbiel. Właśnie zakupłem w nim co prawda mx-12 ale za to za 89€ :D (samo radio i aku).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.