JurekS60 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Witam.Chcę złożyć swojego pierwszego quadkoptera w rozmiarze 450.Założenie jest takie, że powinien mieć funkcję follow me, unikać przeszkód jak lampa/drzewo (głównie w trybie follow me), wracać do miejsca startu w razie awarii lub braku łączności i być bazą do lotów FPV ~500m (runcam2) z dwuosiowym sterowaniem gimbalem.O ile się orientuję, to wystarczy mi sterownik APM 2.6 z GPS, sonarem i telemetria na tablet. Chyba, że jest coś lepszego w podobnej cenie?Jednak nie wiem jakie podzespoły wybrać (silniki, regulatory, rama, telemetria, gps, sonar). Zakupy planuję zrobić w HK, chyba, że też macie ciekawsze propozycje. Posiadam dwa pakiety 3S 5000mAh i apkę FS 9th.Co polecacie?Czy takie coś jak w temacie tylko uzupełnione o telemetrię i sonar mam szanse złożyć w granicach 700zł bez liczenia fpv? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andwas Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Za 700zł tego nie złożysz!!!. To co napisałeś to jakaś parodia cenowa!, poczytaj i wróć do tematu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Jeśli chcesz zamawiać w HK i wszystkie podzespoły z wyższej półki to nie wyrobisz się w tej cenie, co nie oznacza, że za taką cenę nie da się takiej konfiguracji złożyć. Na aliexpress można za 100$ kupić kompletny sprzęt (bez apki i pakietów, ale je już masz) , do tego telemetria i jakiś sonar lub arduino i kilka sonarów i można coś takiego zbudować. np: http://www.aliexpress.com/item/FPV-Cpmbo-F450-Quadcopter-Rack-Kit-Frame-APM2-8-6M-GPS-2212-1000KV-HW-30A-ESC/32587576280.html Nie są to podzespoły z najwyższej półki ale jak nie możesz wydać więcej to też będzie latał. Jest tu kilka tematów gdzie bardzo dużo ludzi kupowało podobne maszyny za podobne kwoty, poszukaj a na pewno coś znajdziesz. Co do samego wykrywania przeszkód mogę coś powiedzieć bo się tym interesowałem. Testowałem coś podobnego i powiem ci, że albo wydajesz kilka setek o ile nie więcej na porządny system wykrywania przeszkód z dobrymi czujnikami , albo odpuść bo szkoda koptera podczas testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekS60 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Dziękuję za odpowiedź. Teraz kolejne pytanie.Mając zestaw identyczny jak z linka, ile wyniesie "dobre", albo chociaż wystarczające wykrywanie przeszkód?Chodzi mi o to, by podczas śledzenia dron sam ominął latarnię, drzewo, budynek. Widziałem filmiki ze śledzeniem na APM i da się to ogarnąć, ale na kilku z nich dron po drodze przybrał latarnię, a tego chciałbym uniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi