kossimon Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Cześć, Zrobiłem łódkę z kit'a i nie jest co prawda przeznaczona do RC ale uznałem, że fajnie będzie spróbować. Łódka wygląda tak: No i wszystko ładnie i pięknie, kupiłem serwa windy, mam pomysł na całe sterowanie ale pojawił się mały problem ... po pierwszym wodowaniu w wannie przez szczelinę, przez którą przechodzi oś obrotu miecza przy podnoszeniu powolutku dostaje się woda. Blokadę wysunięcia ośki miecza zrobiłem na zacisku jaki stosuje się do kół w samolotach i wygląda to tak: Podpowiedzcie proszę jak to uszczelnić ale żeby była możliwość demontażu miecza (bo gdybym z tego zrezygnował to bym zalał klejem i po sprawie by było). PS. Dodam, że to moja pierwsza łódka, dlatego proszę o wyrozumiałość (do tej pory budowałem tylko samoloty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Myślę, że dopasowane na tą oś uszczelnienie typu O- o-ring załatwi sprawę. Wystarczy, go założyć pasowanie na oś i docisnąć mocno tym zamykaczem, który zastosowałeś. Tam nie ma żadnego ciśnienia to byle uszczelka pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 No i tak przy okazji założyłeś foka odwrotnie (pierwszy mniejszy żagiel) tzn nie do góry nogami, powinien być założony najdłuższą krawędzią żagla do linki która biegnie od dziobu do góry masztu i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 mike217, dnia 10 Sie 2016 - 08:29, napisał: Myślę, że dopasowane na tą oś uszczelnienie typu O- o-ring załatwi sprawę. Wystarczy, go założyć pasowanie na oś i docisnąć mocno tym zamykaczem, który zastosowałeś. Tam nie ma żadnego ciśnienia to byle uszczelka pomoże. O-ring'a szukałem w LeroyMerlin ale nie znalazłem tak małego. Znalazłem za to redukcję do rury kanalizacyjnej, wyciąłem dwa kawałki, zrobiłem dziurki małym wiertłem (mniejszym niż średnica drutu), założyłem z obu stron i docisnąłem - wygląda na szczelne - jeszcze nie testowałem ale powinno być okey. Dzięki za wskazówkę. Tom, dnia 10 Sie 2016 - 10:05, napisał: No i tak przy okazji założyłeś foka odwrotnie (pierwszy mniejszy żagiel) tzn nie do góry nogami, powinien być założony najdłuższą krawędzią żagla do linki która biegnie od dziobu do góry masztu i będzie ok Masz rację - szczerze mówiąc myślałem o tym pierwotnie żeby tak założyć ale zmyliło mnie szycie krawędzi - poprawię. Sumarycznie będą 4 serwa: 1 na ster kierunku, 2 na podnoszenie miecza, i po jednej windzie na foka i grota. Reszta gratów od samolotów bo tylko takie mam a jeszcze nie mam pewności czy łódki mi przypadną do serca i czy warto inwestować. Odnośnie postępów zamontowałem jeszcze serwo do płetwy sterowej ze szczeliną osiującą ramienia obrotu. Jak skończę to obstrykam i może nakręcę krótki filmik z działania całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Słabo się znam, zbudowałem tylko dwie łódki, jedna footy class, druga coś ala jif 65, a trzecią przerobiłem z gotowca - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/53687-seifert-boot-przer%C3%B3bka-na-rc/ i we wszystkich siedzą po dwa serwa, standard na żagle - z dźwignią gdzieś koło 80-90 mm, i 9 gramowe na ster. Bez wind, plątających się sznurków itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Ważne, że coś wykombinowałeś. A na przyszłość, Leroymerlin zostaw dla działkowców i idź do sklepu z oringami i uszczelnieniami. Mnogość i wybór zadziwi ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi