Skocz do zawartości

O.S. 75AX

Chomik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jesli chodzi o rossi, to chodzi i reguluje sie o niebo lepiej niz os. Pracuje rowno, ma plynne przejscie, i wszystko to bez nitro. Optymalna mieszanka to ponoc 3%nitro, 10% syntetyku, 5% rycyny. Na razie palilem na czystej rycynie, i rewelacja :)

Opublikowano

Ale Rossi są chyba głównie wysokoobrotowe, stosowało je sie w turbinkach spalinowych.

Sprawdziły by się w funfly ? Pozatym 4t napewno by nie zastąpiły :)

Opublikowano

Wysokie obroty niski moment niskie obroty duzy moment 4 takt w 3D nie ma sobie równych chociaz róznica nie jest az tak powalająca waga tego silnika Rossi może wyjsc na lepsze w modelu niz ten moment obrotowy wiadomo coś za coś

Opublikowano

Ten 2t Jet 76 mógłby być ciekawą alternatywą do lekkich funfly typu Bossanova :)

Ale czy reakcja na gaz głównie myślę tu o czułości bedzie tak dobra jak w 4t. A w to wątpie..

Saito 72

14x4W około 9700 obrotów

Posprawdzam resztę silników.

Jest bse 76l

14 x 6 apc Lite 9800

14 x 6 Turbo 10400

14 x 4W Lite 10800

14 x 4W Turbo 11600

12.25 x 3.75 Lite 14000

12.25 x 3.75 Turbo 14500

14x4w

Wu60587.jpg

Niezły offtop sie zrobił :)

Opublikowano

Ten silnik jest tak interesujący, że warto załozyc nowy temat mowa oczywiscie o rossi kopara mi opadła jak sie dowiedziałem ze 5kg ciagu myslałem, że kolega błąd popełnił na klawiaturze

Opublikowano

Na youtube właśnie widziałem jak rossi 60 ciagnie pionowo do góry 5kg model :o

tutaj je można kupić i zmodyfikować przyrost mocy rzędu 20-30% czyli dla .65 z 3.5 do ponad 4,5HP :o trochę mi się wierzyć nie chce :) ale ciekawe jak by sie spisywał :)

http://shop.vendio.com/RossiEnginesUSA/item/2002406167/index.html

Hmm ciekawe..

Rossi 65 ma 3.5hp przy 17 000

Rossi 91 ma 3.75hp przy 18 000

Rossi 105

SPECIFICATIONS:

Engine Type: 2-Stroke

Displacement: 1.050 cu. in.

Cylinders: 1

General Specs:

- 1 cylinder

- Displacement: 1.050 cubic inches

- High RPM: 11300

- 5.800 bhp

Ludzie którzy mają te silniki napiszcie coś bo w sumie należą one do rzadkości, a wiedzy nigdy za mało :)

- Weight (no muffler): 28.68 oz.

Opublikowano

rossi 60 na czystej rycynie wykreca na apc 12.25x3.75 14.400obr/min. Swieca ciepla, temperatura powietrza ok 0stopni. Jak bedzie cieplej wykreci pewnie jeszcze troche wiecej

Opublikowano

paliwo Modeltechnic Castor STD 0nitro% reakcja na gaz swietna, nie mam filmu bo bym wrzucil. Przy uzyciu powyzej 5% nitro, nalezy zmiejszyc stopien komresji. 10% nitro probowalem tylko na smigle zaprojektowanym przez kolege (ok. 15x5) wykrecil 9800 ( bez nitro 9200)

Opublikowano

z doswiadczenia wiem ze wiecej. Mniejsza gestosc powietrza z temperatura (mniejsze opory smigla), pomimo mniejszej ilosci tlenu sprawia ze silnik wykreca wiecej

Opublikowano

Zresztą tlen można w postaci nitrometanu dostarczyć :) masowo to około 53% tlenu :)

Ale czy tej mocy rossi nie zawdzięcza przypadkiem dobrze zaprojektowanemu wydechowi ?

U siebie stosujesz rezo, tłumiki ultrathrust, nelsona ;>??

Opublikowano

Rossi zawsze robiło dobre motory,ale te 14400 obr/min na smigle APC 12.25x3.75 to żadna rewelacja.

Stara pierścieniowa Webra 61 też bez problemu osiąga 14500 obr/min.

Opublikowano

Motorki kręcą ładnie ale co z tego jak są ceglaste :/

Dużo ciekawsze są motorki w małych obudowach maskymalnie rozwiercone :)

Opublikowano
z doswiadczenia wiem ze wiecej. Mniejsza gestosc powietrza z temperatura (mniejsze opory smigla), pomimo mniejszej ilosci tlenu sprawia ze silnik wykreca wiecej

hmm ciekawe, muszę to zbadać u siebie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.