Kuba_s Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Witam, dziś rano stałem się szczęśliwym (oby) posiadaczem modelu motoszybowca o rozp. około 2m . Maszyna ta będzie napędzana szczotkowym silnikiem 600 ponieważ pod ten silnik jest już przygotowane mocowanie i na takim już latała, regulator będzie na pewno e-sky ,serwa zastosuję raczej jakieś mikro czyli hs-55 lub Hextronik 90. Stateczniki w tym modelu są w układzie V, nie ma tylko sterów, które dorobię z balsy 6mm. Skrzydła są... właściwie to nie wiem jak są skonstruowane ale domyślam się, że to styro pokryte balsą lub fornirem i polakierowane. Całe skrzydła mocuje się do modelu za pomocą dwóch srub i kołeczka centrującego. Pakiet będzie chyba li-po 1600 mAh 3s. I mam pytanko co do silnika, jaki wybrać http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=27_54 biorąc pod uwagę tylko 600, jakie napięcie nominalne, jeśli chcę użyć pakietu 3s i regulatora 40 A ? Czy może użyć pakietu Ni-MH ? A i jeszcze nie wiem nic co do odbiornika, ale oblot nie jest planowany na jutro więc spokojnie. A teraz garść danych: Rozp. : 193 cm Dług. : 83 cm Cięciwa płata : 21,5 cm Waga pustego modelu : 150 g Waga skrzydła : 500 g :shock: To by było tyle a teraz kilka fotek : Widok ogólny Mocowanie serw i skrzydła Usterzenie V Mocowanie silnika Skrzydło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Nie widać zdjęć kolego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_s Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Już chyba widać 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 16 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 hs 55 mogą być troche za slabe. lepiej daj cos mocniejszego. silnik klasy 600 może chodzic na 3li-pol ew możesz mu zrobic lepsze chlodzenie. waga do lotu to wyjdzie ok. 1300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 16 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 Ja bym na twoim miejscu dał HS-81 (w Pelikanie 2 m takie miałem), lub takie jakie były u poprzedniego właściciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_s Opublikowano 16 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 Będe myślał nad czymś mocniejszym, zasugerowałem te serwa ponieważ tak mi doradzono w sklepie. Nie będą to raczej hs-81 ale coś w tym typie np. http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6608&Product_Name=D-MG16_Metal_Gear_2.9kg/.08sec/18.8g bo mają prawie identyczne parametry i wymiary. Ale nadal nie wiem jak to jest z tym napięciem silnika, jeśli będe chciał użyć pakiet li-po 3s to jaki wziąć silnik? Np. 600 6v, 600 8v, itd. Proszę o pomoc. Wkrótce wrzucę zdjęcia sterów bo mam wątpliwości co do zamocowania dźwigni sterowych. Edit: Zamocowałem już stery, które dorobiłem z balsy 6mm. I zamontowałem dźwignie sterowe, kto miał już do czynienia z usterzeniem V wie, że nie jest to taka prosta sprawa. Ja rozwiązałem to tak, że długą dźwignie po prostu uformowałem na ciepło, ale wstawię zdjęcia, bo nie mam jeszcze pewności co do tego i może ktoś mi jeszcze coś podpowie. Serwa zamówię te co podałem wyżej, ale nadal nie wiem co z silnikiem, a dokładniej z napięciem nominalnym, nie wiem jakie wybrać. Dodam, że do zasilania modelu chciałbym użyć pakiet li-po 11,1v. I śmigło, doradzono mi, że do 600 brać 8x6, możecie mi doradzić jeszcze jakieś, które ewentualnie sprawdzić gdyby to nie było dobre? A i czy do tego silnika musi być regulator 40A czy mogę użyć 30A? Fotki: Stery Dźwignie sterowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.