Lord Rzeźnik Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Opublikowano 21 Lipca 2008 http://www.saumodelarnia....i-dlg,1209.html :shock: Wypas, juz wiem, jaki bedzi nastepny model, wreszcie jakis lotne DLG- nie to, co moja cegla 400 gramowa :roll: A jakies plany do tego co podales sa ??
Grzechu Opublikowano 21 Lipca 2008 Opublikowano 21 Lipca 2008 nie ma, Mariusz wytnie części ze styroduru i na tym koniec
mucha93 Opublikowano 21 Lipca 2008 Opublikowano 21 Lipca 2008 KK, czemu cegła ?? mój własnego projektu DLG wyszedł 370 gram i nawet fajnie lata http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8949,a alula fajna
Lord Rzeźnik Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Opublikowano 21 Lipca 2008 Hmm, dzisiaj znalazłem ten filmik http://pl.youtube.com/watch?v=c9Unz21oDOI&feature=related i zastanawiam się, czemu moja Alula tak nie lata :?: Kusi mnie, żeby zrobić drugą- laminatową
Pawel_W Opublikowano 23 Lipca 2008 Opublikowano 23 Lipca 2008 A widziałeś na moim filmie jak lata styro - taśmowa? EDIT - tamte alule na filmie nie są laminatowe - oryginalna Alula od Richtera jest z EPP, te które robiłem ja i tato i których rdzenie moj kumpel sprzedaje na allegro są wzorowane na modelu SALAZ - kopii Aluli też z EPP bez dodatkowego pokrycia. Też mam zamiar zrobić Alulę z laminatu, ale tylko w celach testowych. Zrób drugą, ale maksymalnie staraj się zmniejszyć opór - schowane serwa i napędy, schowana antena (broń Boże zwisająca za modelem!), jak najmniejszy i opływowy kadłub. Na koniec wszystko na gładko oklej taśmą i wyrównaj ją żelazkiem, masa która sprawia że model lata ok to 160 - 190g. Postaraj się za wszelką cenę zmniejszyć opory, a będzie rakieta. Co do japonki na żywicy - rozumiem że ma to przykrywać węglowy (rovingowy) dźwigar? Jeśli nie, to będzie to ładna ozdoba, i nic poza tym. Japonka klejona na żywicę to żadne wzmocnienie - równie dobrze możnaby przykleić papier. Albo dać pasek żywicy - samej żywicy.
Grzechu Opublikowano 23 Lipca 2008 Opublikowano 23 Lipca 2008 Co do japonki na żywicy - rozumiem że ma to przykrywać węglowy (rovingowy) dźwigar? Jeśli nie, to będzie to ładna ozdoba, i nic poza tym. Japonka klejona na żywicę to żadne wzmocnienie - równie dobrze możnaby przykleić papier. Albo dać pasek żywicy - samej żywicy. japonka jest zamiast taśmy, aby przycisnąć rowing do skrzydła, gdyż będę stosował L285... a taśma papierowa na stałe brzydko będzie wyglądać... zda to egzamin? Chyba jednak skusze się na DLG styrodurowe, wylaminuję paski rowingu i tyle
Pawel_W Opublikowano 23 Lipca 2008 Opublikowano 23 Lipca 2008 Taśmę papierową po zaschnięciu żywicy odrywasz! Z L285, wiem że z trudem, ale zejdzie. A nawet jeśli nie, to i tak oderwiesz większość, byle delikatnie! Musisz uważać, żeby nie oderwać rovingu.
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Opublikowano 23 Lipca 2008 Pawel_W, dzieki za rady, zrobie, ale najpierw styrodurowe DLG 1m ,potem alule- a zimą jakis fajny motoszybowiec 2m.Pora wziąć sie za porządne modelarstwo :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.