mucha93 Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Witam ,a więc tak jak w temacie chcę wam przedstawić DLG własnego projektu.Kadłub szybowca wykonany jest z kewlaru (przód) oraz z węgla (belka).Stateczniki styrodur/laminat. Skrzydła, a więc profil RG 15 (wiem wiem nie do DLG ale akurat takie wzorniki miałem ) rdzenie styropianowe od góry 4 paski rowingu 16 g oraz keson z balsy 2mm, dół 3 paski rowingu.Lotki pełne z balsy. Dane: Rozp. 1200mm Dł. 1160mm Cięciwa na środku 190mm na końcówce 140,5mm Pow. 21.7 dm^2 Waga 370 gram :/ Wyposażenie : Kierunek i wysokość HS-55 Lotki TP-SG90 http://www.youtube.com/watch?v=kYiYziYP77k Filmik przedstawia pierwsze próby dlg więc proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Witam, pragnę zaprezentować Wam nową rzutkę (no nie taką nową bo już dłuższą chwile nią latam tylko nie było czasu opisać ).Skrzydła oraz stateczniki są zrobione techniką VB.Kadłub to kevlar z węglem. Dane: Rozp. 1500mm Dł. 1160mm Waga ok. 315 gram (wiem że ciężko bo dźwigary źle zrobiłem ) Lata całkiem dobrze czasy od 45 sek do 1.30 min , a rekord w dobrej termice ok. 5 min. Fotki: (to białe na skrzydle to światło) To nie jest krzywe tylko skrzydło do zdjęcia nie było przykręcone dobrze oraz wiem, że dźwigienki za daleko od osi ale jakoś nie było okazji do naprawienia tego :roll: :oops: W budowie nowa rzutka już z myślą o zawodach ale więcej na ten temat jak będzie już w miarę gotowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Przyznaj się, kadłub masz od Stana A tak, to cieszy fakt że będziesz startował w zawodach :-) Następnym razem wklej dobrze dźwigienki. I tak trzymać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Przyznaje się i nie ukrywam tego ale następna jest wykonywana w całości przeze mnie z trochę obszerniejszym kadłubem bo ledwo co tu upchałem cokolwiek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Nie gadaj Swego czasu w ten kadłub upychaliśmy 3x hs 55 lub obecnie 4 serwa d47 Może jakieś fotki nowej maszyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 W weekend tnę rdzenie i może forma na kadłub będzie gotowa wiec coś się wrzuci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 No i tak po żmudnych kilku godzinach wyciąłem 5 sztuk skrzydeł.W tej chwili zajmuje się 2 , bo co za dużo to nie zdrowo .Kilka fotek ( skrzydła są tylko sklejone bez jakiegokolwiek szlifowania bądź cięcia): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 No to dziś trochę mi się nudziło więc porobiłem przy rzutce.Mianowicie poobcinałem zbędne naddatki , wyszlifowałem końcówki oraz przymierzam się do wklejania dźwigarów.Kilka fotek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Po chwilowym braku nowości skrzydełka zawitały w worku , po nocce wyglądają tak : Myślę ,że wyszły dobrze tylko troszeczkę dźwigar za głęboko na tym jednym co zdjęcie jest ale to prawie niewidoczne reszta jest równiutka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Fajnie skrzydełka wyszły czekam na dalsze postępy i powodzenia w budowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Po długiej nieobecności coś się ruszyło , mianowicie zrobiłem drugie skrzydełka (dla siebie) nie będę dawał fotki bo są podobne , no i po walce z formą powstał 1 kadłub (dziś wyciągnąłem z formy więc jeszcze nie sklejone połówki) : . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Super ten kadłub :wink: :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.