Skocz do zawartości

GRAUPNER MX - 12 zamiana kanałów

MICHAL_1100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Długo myslałem, czy zaczynać nowy temat dotyczący aparatury Graupner MX 12. Dużo zostało już o niej powiedziane, dużo napisane, itd. Jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. A rzecz jest taka: W moim odbiorniku (R 700) kanał 1 (przepustnica) jest skopany (tak sądzę). Nadajnik na FMSie działa prawidłowo. Mam wobec tego pytanie. Czy jest możliwość zamiany kanału 1 w odbiorniku na kanał np. 7 (który nie jest mi potrzebny) tak, by przepustnica nadal była w lewym drążku, a regulator podpiąć pod rzeczony kanał 7. Na razie nie mam zamiaru kupować nowego odbiornika. Teoretycznie jest on jeszcze na gwarancji, ale nie mam paragonu, z resztą z gwarancjami jest różnie. Czekam na odpowiedź, bo chciałbym już "ulotnić" wydane przeze mnie pieniądze.

PS. Napisałem nowy temat, ponieważ jest bardziej widoczny niż nowy post...

Opublikowano

Witam,

Z kanałem 7 może być problem ze względu na fakt, że nadajnik posiada ich tylko 6.

Ale bez problemów możesz wykorzystać kanał piąty.

Ja miałem 5-kanałowy odbiornik i musiałem domyślny kanał 6 na drugą lotkę przedefiniować na 5.

Tak więc w trybie konfiguracji modelu robisz GEAR na INHIBIT (kanał podwozia "nieaktywny").

Następnie konfigurujesz jeden z mikserów, aby kanał podwozia = 100% kanału przepustnicy (osobne ustawienie dla wychylenia do i od siebie).

Piszę z pamięci ale chyba było to dokładnie tak :)

Opublikowano
Następnie konfigurujesz jeden z mikserów, aby kanał podwozia = 100% kanału przepustnicy (osobne ustawienie dla wychylenia do i od siebie).

Chyba będę potrzebował dokładniejszego opisu. Próbuję od godziny i ni chu, chu.

Który z mikserów będzie najlepiej użyć.

Opublikowano

No to od początku :)

1. wciskasz down i select i uruchamiasz aparaturę

2. w oknie SWITCH SEL ustawiasz GEAR na INHIBIT

3. wciskasz down i select - przejście do normalnej pracy aparatury i jeszcze raz down + select aby wejść w konfiguracje

4 . W oknie MX2 (MX1 lub MX4 ma możliwość feedbacku dla kanału master wiec dla ulatwienia nie wybieraj go

5. zmieniasz kanał master i slave aby na samej gorze ekranu mieć THU -> GEA

6. wajcha gazu na sam dół i zmieniasz wartość procentową na 100%

7. wajcha gazu w górę i zmieniasz wartość na 100% (możiwe ze jedna z wartości trzeba ustawić na -100% ale już nie pamiętam)

Jeszcze tylko trzeba sie upewnić, ze na dole masz SW ALWAYS ON i gotowe

Możesz sprawdzić działanie na ekranie demonstrującym pozycje poszczególnych kanałów kanał 5 powinien iść idealnie jak kanał 1.

Jakby co to daj znać i będziemy walczyć dalej.

Opublikowano

Jakby co to daj znać i będziemy walczyć dalej.

Daję znać: na razie wszystko gra, tzn. działa prawidłowo :jupi: .

Dzięki za szczegółowe instrukcje.

U mnie masz duuuuuże piwo i zaliczoną "POMOC"

Jeszcze raz dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.