Artur Caban Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Cześć- Będąc entuzjastą fasonu i elegancji szybowców AH przedstawiam relację z montażu zestawu ZUNI. Mam również nadzieję, że zdopinguję tym kolegę Malinna ,którego pozdrawiam, do obiecanej niedawno relacji z budowy Colibri. Zawartość pudełka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Obróbka końcówek i sklejanie połówek płata: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Laminowanie i "caponowanie": Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 jaką gramaturę tkaniny dałeś na łączenie płata? u mnie były 2 warstwy 25g/m^2 i przy ostrzejszej zabawie skrzydło się złożyło ale na szczęście Zuni jest prawie pancerne, mówię prawie bo teraz zgubiło 1/4 płata ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 W centropłacie jest grubsza - ok. 40. A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Malinn już zaczął robić colibreki w wersji dlg - na razie majstruje mega pancerne stateczniki. Tylko , że tempo moich prac jest raczej żałosne. Dopinguję kolegę bo cały czas latam zuni dlg i jest to bez wątpienia mój ulubiony model który dał mi najwięcej frajdy z latania. Proponuje zrobić loty na niemal całej długości płata - bardzo to pomaga w locie na płaskim jak i na zboczu. Ja mam 22% cięciwy płata te loteczki i następne zuni też zrobię bardzo podobnie. Jakie wyposażenie w nim zastosujesz? Jakie aku i czy będzie sk? Osobiście uważam, że w tak małym modelu robienie sk jest tylko zbędną masą no chyba , że model na latać głównie w termice choć jego żywioł to zdecydowanie zbocze i wiaterek 3-10m/s ;-) Piona mam zalaminowanego 2x25g/m2 i od 2 lat mi nie odpadł , a kretów było sporo. Można wstawić też dźwigarek z węgla i dać na natarcie węgiel - mocne jak diabli , zero wgniatania - tak właśnie w colibri będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 ja mam lotki jak z planów i na zboczu ładnie kręci z beczką nie ma problemu, kwestia wychyleń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Tylko, że ja mogę profil zmienić na całej długości płata. Czyli jak słabo nosi mogę wytworzyć większą siłę nośną wywalając je w dół. Podobnie jak zawodnicze dlg. Są to też dodatkowe opory (mniej idealny profil płata) , z drugiej strony większe lotki dają - większe panowanie nad modelem i tak można gdybać bez końca...na plecach mogę wywalić lotki w górę odwracając profil na całej długości co da też jakąś tam siłę nośną ułatwiając lot plecowy.....mam serwa bliżej kadłuba i do obrotu modelu potrzebny jest mniejszy moment itd..... Chyba jednak bez porównania bezpośrednio 2 identycznych modeli z lotkami jak moje i Twoje , nie będziemy mogli stwierdzić co jest lepsze. Spierać się na pewno nie ma sensu w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Wyposażenie (standar'dzik): Nie będę wprowadzał większych modyfikacji - zrobię go jak AH przykazał. Modyfikacje będą pewnie następnym. A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Odcięcie i zamykanie lotek sklejką 0,4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Silikonowe zawiasy lotek i gniazda serw w płacie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Skrzydło gotowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Kadłub: http://img234.imageshack.us/img234/4112/obraz002smls1.ee55877ea0.jpg[/img][/url] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 jeśli dobrze widzę to zalaminowałeś hak do strzelania z gumy ja do strzelania używałem 10m gumy 10mm w oplocie + 10m linki model po kilku metrach wyprzedza hol i spokojnie wychodzi na ponad 50m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Laminowanie haka to kiepski pomysł Hak montuje się w miejsce docelowe po uprzednim oblataniu SC i dobraniu optymalnego położenia aby uzyskać efektywne holowanie. Mało tego ja stosuje co najmniej dwa miejsca jedno dla normalnego holowania drugie przy dość sporym wietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Laminowanie haka to kiepski pomysł Mnie sie na dodatek zdaje ze hak jest wlaminowany w zupelnie zlym miejscu. Z tego co wiem to hak powinien byc 15 stopni przed SC a tu hak widac ze jest zupelnie przed natarciem..Znaaaacznie przed. Takie ustawienie to nie do holu a do katapulty dla modeli potrzebujacej sporej predkosci startowej ( JETY ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Laminowanie haka to kiepski pomysł Mnie sie na dodatek zdaje ze hak jest wlaminowany w zupelnie zlym miejscu. Z tego co wiem to hak powinien byc 15 stopni przed SC a tu hak widac ze jest zupelnie przed natarciem..Znaaaacznie przed. Takie ustawienie to nie do holu a do katapulty dla modeli potrzebujacej sporej predkosci startowej ( JETY ) niektórzy robią tak haki, model wtedy strzela się po prostej i zaciąga się drąga, wtedy sam pionowo nabiera wysokości bardzo efektywne holowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Te modeliki właśnie mają być wystrzeliwane jak z katapulty. Dzieje się to dokładnie jak napisał kolega wyżej. Hak musi być w laminowany żeby się nie wyrwał - nie rozumiem czemu to zły pomysł ? ( miałem hak w laminowany w kilka modeli i było ok). Mój hak w zuni jest 2,5cm przed natarciem płata i strzela się prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 bardzo efektywne holowanie raczej efektowne i nic poza tym Hak musi być w laminowany żeby się nie wyrwał - nie rozumiem czemu to zły pomysł ? Pomysł może nie do końca zły, ale najpierw trzeba dobrze znać położenie haka a to droga prób i błędów się znajduje, najpierw SC kąt zaklinowania a później hak. Mój hak w zuni jest 2,5cm przed natarciem płata i strzela się prawidłowo. Po czym wnosisz że prawidłowo ? poholuj go z hakiem 10st przed SC i zobaczysz gdzie będzie efektywniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 raczej efektowne i nic poza tym wiesz, bo niektórzy chcą holować modele trochę inaczej niż reszta jak to nazywa Pan Jasiński metoda Sling Shot a i hol tańszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.