mike217 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Prawdopodobnie na Sielpi Wielkiej nieopodal Końskich będzie piknik modelarski, dwa razy juz był. Niestety pewnie dopiero w lipcu czy sierpniu. I na pewno na tym spotkaniu będzie paru fachowców od łodek. Ja praktycznie jak zaczynałem dochodziłem do wielu rzeczy sam, pierwsze stalowe śruby sam sobie osobiście ugadałem z Chinką jak byłem na Mistrzostwach świata i sam sobie je sprowadziłem. Wały, stery, sprzęgła robię do dziś sam jak i inna znaczną część rozwiązań. Czasami korzystam z pomocy kolegów lub gotowych wyrobów, których np nie opłaca się strugac samemu. Modelarstwo szkutnicze z zwłaszcza ślizgi to taka dziedzina gdzie mało co można kupić w dobrej jakośći. Bylejakość jeszcze nie wkroczyła w ten segment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Wiem o Sielpi tylko zawsze o terminie dowiaduje sie juz po imprezie. Moj katamaran ma byc do zabawy wiec nie musze miec wszystkiego z najlepszej polki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Oczywiście, ale warto podglądać rozwiązania. Co do Sielpi, na wszystkich forach modelarskich były i będą terminy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Ja przez przypadek trafiłem na stronę modelmast sprzedającą kadłuby okazało sie że robi je Pan z Kielc a to rzut beretem. Dzięki internetowi dostęp do części jest ułatwiony. Chociaż boje sie zamawiać ze stanów lub chin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 witam ponownie troche pogrzebałem po internecie i znalazłem kogoś kto budował podobny katamaran może ktoś z tego forum zna autora wątku umieszczonego na modelteam pod adresem www.modelteam.com.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=1952 chciałbym zobaczyć jak jego model pływa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Tu masz skarbnice wiedzy http://www.kbbforums.com/fe-builds-f7.html W Polsce ten typ modelu to rzadkość, na palcach jednej ręki można by policzyć, te katamarany, które pływają szybko i dobrze. W tej chwili ktoś tam coś buduje w Gdańsku, ktoś budował w Szczecinie ale mu nie wyszło.. Nie ma źródeł, ceny kadłubów są wysokie to i mało wiadomośći.. Przejrzyj relacje z budowy na forum, do którego podaje link. Podpatrzysz dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 ale to jest kadłub z firmy modelmast i wcale nie był drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Oczywiście masz racje, ja mówie jednak o szybkim pływaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 szybkie to pojęcie względne mój katamaran ma być do zabawy może kiedyś pokusze się o coś z dwoma silnikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 i nadal mam dylemat co do zasilania 2s czy 3s a firma redox czy sls jakieś sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Policzmy : Dla 2S- napięcie obciążonej Celi około 3,8Vx2= 7,6Vx3900= 29640 obrotów Dla 3S- napięcie obciążonej Celi około 3,8vx3=11,4vx3900=44460 obrotów Wnioski nasuwają się same, na dłuższą metę żaden wał nie wyrobi z takimi obrotami, awarie będą się mnożyć. Dla silnika 3900 obrotów na 1V napięcia do pływania dla frajdy zasilanie 2S to jest to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 dzięki za odpowiedź a jakiej firmy pakiety kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 czy do takiego silnika i regulatora moze być pakiet redox racing 4000mah 7,4v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Każdy może być, tylko nie wiadomo ile wytrzyma Za mało danych podałeś, jak długo ma pływać, jak chcesz zabezpieczyć się przed spadkiem napięcia poniżej krytycznego. Zużycie prądu przez model ślizgu zależy od mnóstwa czynników i raz popływasz na gładkiej wodzie, model zje mnóstwo prądu a inym razem na zafalowanej będzie bardzo ekonomiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 co do spadku napięcia to regulator ma możliwość ustawienia napiecia a drugim zabezpieczeniem jest telemetria w aparaturze bo do sterowania wykorzystam flysky fs i6. Co do czasu pływania to chce jak najdłużej i nie musi to być jakaś rekordowa prędkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi