Slawomir Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Witam. Zafascynowany napędem parowym z sąsiedniego tematu od paru miesięcy śledzę artykuły w Modelarzu. Od lutego 2016 jest drukowany opis i plany różnych silników. Postanowiłem spróbować wykonać maszynę parową MPZK-4-2 projekt Z. Kapelan. Rysunek oscylacyjna maszyna parowa obustronnego napełniania nienawrotna. Rysunek wycinek planów Modelarz 5/2016 ( tylko kawałek mam nadzieje ze nie łamie praw autorskich) Nie będąc pewny, co z tego wyniknie ramę wyfrezowałem z jednego kawałka aluminium, co było dla mnie o wiele łatwiejsze ( dysponuje frezarką CNC) W oryginale jest skręcana z powierconych płaskowników Zamiast toczyć tuleje ślizgowe zastosowałem łożyska 5X8 Kilka elementów już mam wykonanych. Był problem z zakupem śrub M1,2 więc przeprojektowałem wszystkie połączenie z M1,2 na M1,6 Elementy praktycznie prosto z frezarki, wymagają dopieszczenia. A tak miej więcej będzie wyglądać. Pozostało mi jeszcze wykonać kilka elementów. Niestety nie mam tokarki, tłok i cylinder wykonał dla mnie kolega. Resztę ja. Jak zadziała to potrzebny będzie mały bojler. Liczę na fachową pomoc przy wykończeniu tego silniczka oraz dopasowania i wykonania bojlera. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Sławku, ładnie się to prezentuje. Co będzie napędzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Witam. Napędzać na razie będzie tylko satysfakcje. Ewentualnie się pomyśli. Pozdrawiam Sławomir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Tulejki na łożyska możesz spokojnie kupić. http://allegro.pl/przemysl?string=tulejka%20z%20brązu&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-com-1-2-0222 W swoim silniku takie zastosowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuszpiński Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Zasiadam i oglądam. Bardzo ładne wykonanie i cieszy, że coraz więcej modelarzy zaczyna przygodę z parą. Czekamy na jej pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi