Karol93 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witam Prawie od zawsze interesowałem sie lotnictem, w wieku 3lat spędzalem sporo czasu na lotnisku, bo brat akurat robił sobie licencje na pilota szybowca. Już mi tak zostało . Zawsze chciałem mieć doczynienia z prawdziwymi samolotami i uczyć sie własnie w tym kierunku. Czy takie technikum lotnicze to byłby dobry wybór ? . Niestety jest to dość poważna decyzja, bo oznacza moją wyprowadzke z domu na 4lata (mieszkam koło Bielska, a najbliższa taka szkoła koło Wolsztyna). Na technikum raczej by sie nie skończyło, tylko poźniej studia, dalej w tym kierunku. Teraz pytanie, czy technikum lotnicze, a pozniej Rzeszów, czy zwykłe LO i FIZYKA FIZYKA I JESZCZE RAZ FIZYKA a później do Rzeszowa ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 IMO opcja nr 2 - zdecydowanie. W moich czasach koledzy po technikach znacznie gorzej radzili sobie na politechnice, nawet z takich przedmiotów jak rysunek techniczny. A na politechnice najważniejsza jest MATEMATYKA. Zwłaszcza od pewnego poziomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 W moich czasach koledzy po technikach znacznie gorzej radzili Zdecydowanie opcja nr 1. Kojot miał chyba dziwnych kolegów, Ja mam całkowicie odmienne zdanie. kolesie po LO na PRz w gacie robili bo nic nie kumali i odpadali hurtowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 W Bielsku-Białej w jednej ze szkół (nie pamiętam, w której) jest profil związany z lotnictwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 ooo, dzięki Adam - będe musiał to sprawić, jeśli faktycznie coś znajde, to wisze Ci ogroooomną flache . Co do tego że po technikum ciężej na polibudzie, to faktycznie dziwne... Wiem, bo mam żywy tego przykład w domu . Brat skończył zwykłe LO (ze wszystkiego same piątki i czwórki) a w momencie jak poszedl na polibude na elektronike, wymiękał na każdym kroku, bo ciągle mu czegoś brakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 ooo, dzięki Adam - będe musiał to sprawić, jeśli faktycznie coś znajde, to wisze Ci ogroooomną flache . z tej propozycji nie skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Faktycznie - jest taki wydział w technikum im. Franciszka Kępki. Mam tylko nadzieje, że pod względem wiedzy i doświadczenia, nabęde taką samą ilość co w szkole tego pokroju: http://technikumlotnicze.pl/. To jest moje jedyne zmartwienie . Adam, jeśli będzie to szkoła warta uwagi, naprawde mam u Ciebie ogroooooomny dług Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Karolu:), od wrzesnia zaczynam tam nauke, wiec ktoregos razu, jak bedziesz chcial, bede mogl powiedziec to i owo o tej szkole:) Podobno w 1 klasie jest szkolenie na szybowcach:D, tak mowili uczniowie i jeden nauczyciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Ja bym bardziej w matme poszedł ... Fizyka jest na maturze zdradliwa chociaz jest inaczej liczona niz matematyka {na etapie rekrutacji} Do tego jeszcze pytanie czy interesuje cie projektowanie i mechanika czy pilotarz/nawigacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 wg mnie idz do liceum ogolnokształcacego nie buj sie fizyki (ja z maturki rozszerzonej miałem 93% z fizyki - czyli da sie to rozwiazac) a w technikum jak ktos zaliczył matme podstawowa to jest ktos wiec odpowiedz sobie sam na polibude trzeba miec wysoki poziom Matematyki i fizyki to jest podstawa no a co do zarzutu ze hurtem ludzie odpadali po LO z polibudy? no akurat sie nie dziwie i sie zgodze bo u mnie w liceum chłopacy nie potrafili rozroznic klucza od srubokreta a imbus to dla wg nic zgiety pręt wiec odpowiedz sobie sam ty jako modelarz problemow miec nie bedzie ale wtedy i tylko wtedy gdy pojdziesz do liceum a odczytywanie rysunku technicznego? to kwestia umiejetnosci robienia modeli z planow i troche innej symboliki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 hmmm, mnie najbardziej cieszy to, ze w technikum które podałem w pierwszym poście będzie własnie mechanika samolotu i lotu . Będzie sporo kontaktu z lotnictwem. No i jednak (nawet jesli słabsze wyniki będe mieć po technikum niż po liceum) to jednak po 4latach nauki fizyki i matematyki typowo lotniczej, powinno mi pójsć troche lepiej na politechnice, własnie w kierunku lotnictwa . PS. Jeszcze chociaż spróbuje dostac sie do Dęblina, ale szanse że sie dostane wynoszą na oko 0,1% także troche mało (zdrowie, zdrowie i jeszcze raz zdrowie...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Tez miałem iść do technikum lotniczego ale jednak zrezygnowałem i poszedłem na elektronike . Mój wujek jakieś 15 lat temu właśnie dostał się do szkoły w Dęblinie ale niestety wykryli mu jedna plombę na zębie i niestety dalej nie przeszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Tez dlatego napisalem 0,01% szans dostania sie do tej szkoły . Z Bodziopilot miałem ostatnio okazje pogadąc i mówił że uruchomili modelarnie i że za jakis czas będzie kurs na szybowcach - całkiem fajna sprawa . PS. kamil_rc, co cie tak nagle podkusiło, zeby zmieniać szkołe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 też zastanawiałem się nad tą szkołą lecz dzieli mnie od niej pewna odległość mierzona w km:) Czy są realne szanse na ukończenie polibudy w kierunku pilota po takim technikum?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 ja na poczatek cytuje słowa szefa wyszkolenia aeroklubu ziemi lubuskiej jak dla mnie wielkiego autorytetu: "Szkolenie szybowcowe to dopiero lotnicze przedszkole. Tutaj pokazecie swoj charakter i wole darzenia do celu wielu z was było jeszcze bardziej zapalonych jednak po szkoleniu wiecej ich na lotnisku nikt nie widział" te słowa powinny oddac wszystko zanim koledzy zdecydujecie o byciu pilotem polecam szkolenie syzbowcowe i nie pchajcie sie w licea technika ani studia poki nie poczujecie czym to smierdzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 wiecie może jakie są ok wymagania do tej szkoły?? takie jak średnia ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.