Dombuś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Niedawno zakupiłem nadajnik e-sky 0404 4ch i odbiornik CORONA RP4S1 4ch z syntezą na 35 mhz.Na początku wszystko dobrze działało, po kilku godzinach przestało, wyciągnąłem kwarc nadawczy, który okazał się gorący więc to pewnie on jest winowajcą.
Adam P. Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 A antena nadajnika była wysunięta?
meloow Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 to dziwne ze kwarc był ciepły ?! być moze w skutek zmiany temp. kwarc "zminił" czestotliwość. i dlatego przestało Ci działać. Jak możesz to rozbierz Tx i sprawdz czy w okolicy kwarcu nie ma tranzystora mocy który by rozgrazał kawarc.
Dombuś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2008 W okolicach kwarcu jest tranzystor
meloow Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 no to teraz odpowiedz na pytanie poprzednika czy miałeś na dłużej włączony Tx ze złorzoną anteną jeżeli tak to prawdopodobnie "usmazyłeś" spaliłeś koncówkę mocy - ten tranzystor ! Dlatego tak się grzeje ! jeżeli masz lutownice wylutuj go i mirnikiem sprawdź czy nie ma zwarc na koncówkach.
Dombuś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Miałem złożoną. Czy dam radę to naprawić.
meloow Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 jeżeli padł tylko tranzystor mocy i znajedziesz taki to wymień i sprawdz czy działa ! jeżeli w skutek zwarcia padło coś więcej to albo serwis albo oddać komuś kto naprawia ! tu na forum jest ktoś kto ma znajomego który naprawia taki sprzet.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.