pjk11 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam Mam pakiet 2S Kryptonium 800mAh. Naładowany do pełna działa OK, jednak po rozładowaniu do ok 3.7V jedna z cel bardzo szybko traci napięcie. Czy da sie go jakos podratować, czy do kasacji? Pakiet ładowany ok. 20 razy. Pozdrawiam
AMC Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam Mam pakiet 2S Kryptonium 800mAh. Naładowany do pełna działa OK, jednak po rozładowaniu do ok 3.7V jedna z cel bardzo szybko traci napięcie. Czy da sie go jakos podratować, czy do kasacji? Pakiet ładowany ok. 20 razy. Pozdrawiam Sprowadż go ładowarką do stanu STORAGE , czyli po 3,80 ... 3,86 V na ogniwo i włóż na dwie doby do zamrażarki ( wystarczy ok. -5*C ). Jak jest w stanie nieuleczalnym, to uszkodzone ogniwko padnie całkiem. Potem tak z 4...6 godzin w temperaturze pokojowej dla spokojnego ogrzania i ładuj z podpiętym balanserem małym prądem, 0,1 ... 0,2 A. Następnie rozładuj do 3,00 V na ogniwko też takim małym, obserwując wskazania ładowarki odnośnie mAh - ile weszło, ile wyszło. Jeżeli za drugim takim cyklem nie będzie poprawy, to niestety ... Oczywiście nie zapomnij o ostrożności przy tych zabiegach, zabezpiecz się na ewentualność samozapłonu pakietu . 1
pjk11 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Dzieki za odpowiedz, postąpie jak mówisz, bo z tego co czytam na tym forum jestes fachowcem przez duże "F". I mam jeszcze jedno pytanie. Mam ładowarke ICharger 106B+ i podczas ładowania wyświetla informacje, która w instrukcji jest opiasana jako "charged capacity", czyli władowana pojemnosć. Tylko w jakich jednostkach? W mAh? Czy w jakichś wirtualnych jednostkach (typu pasek kreskowy na wyświetlaczu nadajnika)? Pozdrawiam
AMC Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 . I mam jeszcze jedno pytanie. Mam ładowarke ICharger 106B+ i podczas ładowania wyświetla informacje, która w instrukcji jest opiasana jako "charged capacity", czyli władowana pojemnosć. Tylko w jakich jednostkach? W mAh? Czy w jakichś wirtualnych jednostkach (typu pasek kreskowy na wyświetlaczu nadajnika)? Pozdrawiam IChargera 106B nie znam "osobiście", ale wszystkie znane mi ładowarki z dolnej i średniej półki jakościowo-cenowej podają ładunek jako liczbową wartość orientacyjną w miliamperogodzinach. Nie należy jednak traktować tych wskazań jako autorytatywnych, gdyż wbrew reklamie są mocno niedokładne ale do modelarskiej codzienności zazwyczaj wystarczające.
Rekomendowane odpowiedzi