czaja18 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Witam Załatwiłem sobie w końcu agregacik z lodówki ale nie potrafię go uruchomić. Pomagał mi kolega chodzący do technikum o profilu elektro-mechanicznym co skończyło się błyskiem i wywaleniem korków. Na szczęście uzwojenie na transformatorze wygląda na całe. Może ktoś z was mi pomoże bo niestety nie mam termostatu i wiatraka które były w obwodzie. Fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 powinny być tak N -> N agregat uziemienie tez masz OK z faza do L1 -> cewka -> wyłącznik termiczny -> agregat jak włączysz zasilanie a agregat nie pracuje to pokręc tą srubką w wył. termicznym chyba ze masz zwarcie to nici z tego ! PS z tego co widzę jedno wyprowadzenie z cewki dotyka uziemienia a jak masz zrobione zerowanie czyli N połączony w gniazdku z uziemiem to robi Ci zwarcie i tak chyba masz na 99% PS 2. schemat masz napewno na wew. stronie pokrywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 jedno wyprowadzenie z cewki dotyka uziemienia a jak masz zrobione zerowanie czyli N połączony w gniazdku z uziemiem to robi Ci zwarcie a przy TT [uziemianie] nie zrobi zwarcia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 naturalnie motym masz racje z siecią TT wszystko zależy jak i gdzie u mnie w mieszkaniu (bloku) nie ma czegoś takiego i jak sam sobie nie zrobię zerowania to lipa ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 wszystko zależy jak i gdzie u mnie w mieszkaniu (bloku) nie ma czegoś takiego i jak sam sobie nie zrobię zerowania to lipa czego nie ma ?? stary daj mi namiar na administratora to już jutro będzie miał problemy System ochrony od porażeń to rzecz podstawowa i bezwzględna, byle jaki strażak krzyczy o protokoły z pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Próbowałem i dalej nie mogę :| Jestem 100% noobem z elektroniki więc najlepiej jakbyście opisali krok po kroku co z czym mam połączyć lub czy mogę zasilić go jakoś z zasilacza bezpośrednio do silnika? Daje fotkę schematu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 wszystko zależy jak i gdzie u mnie w mieszkaniu (bloku) nie ma czegoś takiego i jak sam sobie nie zrobię zerowania to lipa czego nie ma ?? stary daj mi namiar na administratora to już jutro będzie miał problemy System ochrony od porażeń to rzecz podstawowa i bezwzględna, byle jaki strażak krzyczy o protokoły z pomiarów. motyl jak czego nie ma uziemienia ! jest tylko faza i zero dlatego chodzą goście po mieszkaniach mierzą i karzą właścicielom tych mieszkań robić mostki w gnizdkach na zerze i uziemienu czyli tzw. zerowanie. :twisted: PS przydałoby się uziemienie chodzby aby pomontować różnicówki ale cięzko byłoby z 4 piętra wywalić linke aż do ziemi i wkopoać uziom pod blokiem :devil: Czaja tam nie ma żadnej filozofi jak wybebeszysz całe te kable to z agregatu wychodza 2 lub 3 "piny" i jak tylko dobrze wepniesz tą ceweke i plastikową odudowe to powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 przydałoby się uziemienie chodzby aby pomontować różnicówki ale cięzko byłoby z 4 piętra wywalić linke aż do ziemi i wkopoać uziom pod blokiem :devil: No kolego nie masz pojęcia chyba o czym piszesz Nic nie musisz z 4 piętra wywalać żeby założyć różnicówke, wiesz że dzwonią ale nie wiesz gdzie Jest taki system TN a dokładniej jego rozszerzenie TN-C-S i przewód PEN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 motyl chyba nie wiesz jak budowało się bloki w latach 60-70-80 ;D w roździelce masz L i N i na tym koniec. Trzy bezpieczniki które zabezpieczają obwody rozporowadzone tak aby kabla starczało na to mieszkanie i aby jeszcze pozostało by sprzedać komuś do domu prywatenego ;D. Teraz i inna bajka jest a tego typu sieciami. Wracając do mojego dzwonienia to ostatni raz czytałem na temat tych sieci 10 lat temu na elektrotechnice ;D PS. I jak Ci idzie podłączanie tego agregatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 w roździelce masz L i N i na tym koniec. Dokładnie to masz L i PEN i nic więcej ci nie trzeba motyl chyba nie wiesz jak budowało się bloki w latach 60-70-80 chyba wiem więcej niż ty, bo przez 5 lat konserwowałem takowe i nic nie już w życiu w tej dziedzinie nie zdziwi :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 No dwa Marciny się kłócą, a Adam dalej nie wie jak podłączyć agregat. Prawda jest taka że Marcin vel MOTYL ma rację i dawno zwany powszechnie N to był tak na prawdę PE i N czyli PEN. I nie trzeba kopać aby założyć wyłącznik różnicowo-prądowy (chyba że parametry uziomu są słabe) Odnośnie podłączania agregatu, to faktycznie to co podał meloow jest prawidłowe tylko ze zdjęcia wygląda że złącze PE (przewód żólto-zielony) jest wygięte i dotyka do przewodu w cewce (widać efekty łuku elektrycznego). Popraw to i sprawdź czy bedzie działać (wcześniej sprawdź czy nie ma zwarcia N do PE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 ach jaka to kłótnia ;D poprostu wymiana doświadczeń a wiem że motyl to rasowy elektromonter i zapewne ma racje :jupi: myśle że jak kolega odegnie ten wykrzywniony zacisk to powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 motyl to rasowy elektromonter juz nie długo Jestem w trakcie zmiany pracy na taką która troche mi skróci modelarstwo ale zawsze coś fajnego www.sarens.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Chyba go zniszczyłem Uziemienie obok cewki jest ok a to okopcone to z mojej winy bo ubzdurałem sobie jakieś coś i przysmażyłem ale zwoje były zimne i wyglądają na dobre. Próbowałem wszystkie możliwe kombinacje i najwyżej słyszałem buczenie dochodzące z wnętrza agregatu ale bez dmuchania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Buczenie to dobry objaw Podam ci przepis na 99,5% SKUTECZNY. Jako że jest tam silnik 1f ma dwa uzwojenia z czego jedno jest rozruchowym. Wywal wszystko co masz w tej puszeczce. Masz z bańki 3 bolce (1 na górze i dwa na dole). Do górnego podłącz jeden przewód na stałe, do jednego dolnego też jeden za stałe ( najlepiej ten na którym ci teraz buczy) po czym na chwile zewrzyj oba dolne bolce aż silnik ruszy później możesz rozewrzeć aż do momentu ponownego rozruchu Prawdopodobnie prawy dolny musi być na stałe, a na lewy podajemy napięcie tylko do rozruchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Agregat buczy przy niebieskim kablu na górnym bolcu i brązowym na prawym, dolnym. Zwieranie nie daje żadnego efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 to może terapia wstrząsowa pomoże ! skoro buczy to prąd płynie przez uzwojenie a że nie kręci się to możę wirnik się zblokował ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 to może terapia wstrząsowa pomoże ! Niestety nie Dodam że agregat wymontowałem ze sprawnej zamrażarki z uszkodzoną chłodnicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 a może tobie się tylko wydaje ze on nie działa ... z agregatu wychodza trzy rurki z czego jedna jest zaślepiona dwie pozostałe to wlot i wylot zrób taki test załącz i zatkaj palem jedną w rurek i przytrzymaj kilka sekund ! jeżeli zatkasz wlot to po odsłonięciu usłyszysz syk sasysanego powietrza, a jak zatkasz wylot to po kilku sekundach ciśnienie samo zacznie wypychać powietrze co też odczujesz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Niestety nie działa Zatykałem palcem, podstawiałem kartkę z bardzo drobnym pyłkiem balsowym i bez efektu. Wytrząsałem też agregat tak że poleciało kilka kropel oleju z rurki i nic. Zauważyłem że przewód podłączony do górnego bolca delikatnie się grzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.