alloqba Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Hej ho! Będę robił sterowiec RC na gorące powietrze zasilany palnikiem gazowym i potrzebuję zabezpieczenia przed wyjściem z zasiegu - nadajnik będzie miał jeden kanał przeznaczony tylko na to i będzie ciągle nadawał. W razie wyjścia modelu z zasięgu - odbiornik przestanie odbierać sygnał i serwo odcinające gaz zacznie działać. Moja propozycja mechaniczno-elektrycznego rozwiązania tego problemu: Chciałbym jednak zastąpić elektromagnes czymś bardziej niezawodnym i mniej prądożernym. Będę wdzięczny za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Uzyj odbiornika z fail safe - mozesz dowolnie zaprogramowac co sie dzieje z danym kanalem w przypadku braku sygnalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alloqba Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 To znacznie ułatwi sprawę, dziękuję! Teraz jeszcze kwestia kompatybilności - czy nadajnik i odbiornik muszą być tej samej firmy żeby działała funkcja fail safe? Jedyny odbiornik jaki znalazłem na allegro z tą funkcją to JETI REX 5 i FUTABA R149DP PCM 35MHz, czy może jest to standard o którym nawet się nie pisze? Edycja: Doczytałem, że nadajniki i odbiorniki PCM w przeciwieństwie do PPM mają fail safe wbudowane fabrycznie (http://www.foonews.net/pl-rec-modelarstwo/6730205-odbiornik-fail-safe.html) Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Możesz zastosować też taki mały układ ustalający pozycje serwa przy braku sygnału nadajnika, bez względu na nadajnik. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7094 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alloqba Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 O to właśnie chodziło, dziękuję! Pytanie o koszty przesyłki w tamtym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.