pmaverick Posted August 27, 2008 Posted August 27, 2008 Ponieważ dojrzewam powoli do kupna jakiegoś radia w zastępstwie MC-19 (spalona) mysle nad radiem z t...hobbies a mianowicie Futaba T7C w 2.4 GHz. Pytanie do was : czy oni latają na tym samym 2.4 GHz? Czy moc wypromieniowania ichniejszych nadajników nie jest jakos mniejsza od naszych europejskich. Pytam bo zaciekawiła mnie sytuacja gdy chodząc po sklepie z elektroniką znlazłem kamerke bezprz. 2.4 GHz do podglądania dzieci w pokoju. W instrukcji był onapisane że zasięg w US = 50m a w EU = 100m... O co tu biega? Przepraszam,mialo byc w dziale elektronika-->aparatury
cobra Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Z tą mocą dopuszczalną na 2,4GHz to jest właśnie odwrotnie: w Europie przepisy dopuszczają 10 mW, a w różnych miejscach na świecie 100 mW.
Andych Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 W tym temacie panuje totalne zamieszanie potęgowane jeszcze plotkami. A USA jest norma dla 2,4 GHz do 200mW, Europa jak i reszta do 100mW, mowa oczywiście o wolnym paśmie 2,4 GHz. Na dzień dzisiejszy dla transmisji video jest to 10mW, są przymiarki pozostałe zastosowania też ograniczyć do tej wartości. Odrębny temat to wolna częstotliwość w paśmie 5GHz i to w powszechnej opinii wprowadziło pewne zamieszanie, bo ludzie zawsze wszystko wkładają do jednego worka skojarzeń, a tu są dopuszczone dwie wartości mocy wypromieniowanej dla urządzeń pracujących w pomieszczeniach jak i na zewnątrz, odpowiednio 10mW i 1W.
cobra Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 No to sorry za wprowadzanie zamieszania. Jak widać, jestem niedoinformowany.
pmaverick Posted September 9, 2008 Author Posted September 9, 2008 Wniosek taki - brać apki z USA :faja:
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.