Bonczek Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Witajcie! Kupiłem kolejny modelik z EPP do poskładania. Przy poprzednim pracowałem sporo starodawną lutownicą transformatorowa, która to zapewne pamięta czasy Gierka. Niestety narzędzie odmawia posłuszeństwa i nie wiem czy będę potrafił przywrócić je do życia. I tu moje pytanie, ponieważ chciałbym kupić nową lutownicę transformatorową do drążenia EPP. Czy taka o mocy 100W wystarczy czy też potrzeba mocniejszej? A może istnieje jakaś bardziej wyrafinowana metoda opróżniania kadłuba i przygotowywania wycięć pod serwa? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam, Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 W tej twojej lutownicy nie ma elektroniki, jest mikro styk rozkręć i zobacz, może prosta awaria. Wycinam nożykiem z nowym ostrzem, co by nie strzępić powierzchni, albo lutownica transformatorowa , też pamiętająca poprzednią epokę Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Ewentualnie sprawdź kabel, może ma przerwę. Też mam Lutolę z lat 60-tych i jest nie do zajechania. Jako groty do wycinania kształtów polecam miedziany drut ze środka kabla antenowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonczek Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Moja wygląda mniej więcej tak: Lampeczka początkowo czasem świeciła, czasem nie, teraz nie świeci. I nie grzeje. No i gwinty ma pourywane przy grocie, ale na to może również uda się coś zaradzić Pozdrawiam, Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Gwinty można przegwintować na większy wymiar, lub wywiercić nowe otwory i nagwintować. Aby grot dobrze grzał musi być dobry kontakt grota z prętami miedzianymi do których go przykręcasz. Zagłębienia pod grot przeczyść małym śrubokrętem i będzie ok. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Zwrócić jeszcze trzeba uwagę aby pręty miedziane nie stykały się ze sobą na swej długości. Czasami po latach plastykowe przekładki między nimi lubią się wytopić i ich brak może spłatać psikusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Może tu coś znajdziesz dla siebie odnośnie obróbki EPP : http://motylasty.pl/warszt_4.html#dwarsz1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi