madrian Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Znalazłem taki o to prosty układ elektroniczny migacza dla LED-ów. Zaleta to możliwość zasilania z "pastylki" 1,5 - 3V, bardzo niski stopień komplikacji i niska waga i długi czas działania. Wady - tylko miga, bez większych możliwości zmiany sekwencji. Jeżeli ktoś potrzebuje zasymulować np. migające światła nawigacyjne - jest jak znalazł. Jest to bardzo atrakcyjna alterantywa dla początkujących elektroników, wobec powszechnie stosowanego układu NE555. plik jest w formacie PDF. Mrygałka LED Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 "Przepraszamy ale nie masz uprawnienia do ściągnięcia tego pliku. Musisz być zalogowany. Kliknij tutaj, aby się zalogować." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 juz jest do pobrania na miom serwerku www.model.sck.pl/upload/mrygalka_LED.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 sorki za offtopic ale ile by cos takiego kosztowalo na czesci? gdybym kupowal osobno w sklepie elektronicznym? jest to układ do odnajdywania zagubionego modelu http://sklep.avt.com.pl/p/pl/47810/sygnalizator+zgubionego+modelu+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html wyszloby taniej niz 9zl? prosilbym o dokladny wykaz czesci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 koszt części to ok 5-6zł ale ze 2-3 godziny roboty czyli taniej bedzie kupić za te 9zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelec Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 meloow, pewnie nie zauważyłeś, że użyty jest specjalizowany układ scalony. Moim zdaniem max 10min. dla kogoś bez wprawy w lutowaniu. Oto wykaz elementów: Kondensatory C: 220μF/6,3V Półprzewodniki US: LM3909 National Semiconductor LED: L−53SRC/C Kingbright 500...1000mcd Różne przewód − tasiemka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 mnie chodzi o układ zagubienia modelu ! i tak zauważ że układ jest SMD i życzę powodzenia w zrobieiu PCB i wytrawnieniu jej oraz polutawaniu wszystkiego lut. pistoletową albo kolbą PS. poczytaj aryukuł w PDF bo to nie LM3909 tylko NE555 SMD i kosztyje 1,20 zresztą tu masz http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2812.pdf co do drugiego układu (mrygałaka ) to LM3909 kosztuje ok 6zł więc jak u mnie to tylko tyle reszte mam ! samych led-ów mam ze 50-100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelec Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 ops... mój błąd. przepraszam. :cry: Myślałem, że twój post odnosi się do pierwszego. następnym razem przeczytam temat kilka razy zanim skomentuje... Pszepłaszam. :wink: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.