Norbert Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Kompletuje powoli materiały i zabieram się do próby zbudowania RWD-5 według instrukcji znalezionej na grupie. Autor zamontował z nim silnik 400 6V z przekładnią 4:1 Szukam w sieci takiego silnika i widze ze są też 7,2V, 8,4V, 9,6V.... Posiadam ogniwo 7,2 i 9,6. Czy będę mógł użyć któregoś z nich do zasilenia silnika? Czy może to jest tak że jeśli mam nimh 7,2V to powinienem kupić silnik 400 7,2V ? Po drugie nie mogę za nic znaleść przekładni w żadnym sklepie internetowym. Pomóżcie bo chcę skompletować jak najmniejszym kosztem wszystkie graty i zabrać się wtedy do budowy. PS. Czy depron kupiony w castoramie rozni sie czymś od tych w sklepach modelarskich? Bo w castoramie dałem za 3 spore płaty depronu 6mm 10zł , a w modelarskim chcieli za jeden płat prawie 24zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Silnik 400 na 7,2 V , Przekładnie są tu http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=27_109 , pakiet używam do tego silnika 8 x 1400 intelekt złożony z akumulatorów kupionych tu http://cyber-fly.pl/kategoria12.html?PHPSESSID=07331a5d1ceb174976b11402c29d6c41 do tego należałoby kupić śmigło składane 10 x 6 kupione tu http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=31_43_99 , oraz piaste pasującą na oś silnika i do łopatek składanych kupionych tu http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=31_41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Jeżeli nie masz wyposażenia, nie wydawaj nawet złotówki na osprzęt do silników szczotkowych! W tej chwili to wyrzucone pieniądze w tej klasie silników. Tylko silnik i regulator 3F. W wersji budżetowej kosztuje tyle samo (jak nie taniej w przypadku przekładni) a sprawność napędu dużo większa, o ciężarze i trwałości nie wspomnę! Norbert - poświęć jeszcze chwilę na lekturę, zadajesz sporo pytań świadczących, że jeszcze powinieneś kilka spraw zrozumieć PRZED zakupami. Poczytaj wątki o budowie RWD - tam koledzy opisują wyposażenie. Depron w sklepie modelarskim jest ... ładniejszy ;-). A'propos pytania z innego wątku - usterzenie do nemo z depronu 6mm oczywiście! Możesz też kupić arkusz EPP w modelarskim i będziesz mieć prawie oryginał :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Depron z castoramy to dokładnie to samo co do kupna silnika to jesli nie kupiłeś jescze silnika szczotkowego i regulatora to nie kupuj pod żadnym pozorem ! silniki szczotkowe to przeszłość kup silniki bezczotkowy tower pro taki http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3523 do tego smigło pomaranczowe gws http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=283 i regulator http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6104 otrzymasz lżejszy zestaw napędowy o lepszej wydajnosci , jedyna zmiana przy konstrukcji rwd to przedłużenia dziobu modelu o mniej więcej 3-4 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Norbert temat wyposażenia już ci opisywałem, te link to jedyne słuszne od czego trzeba zaczać i nic innego !! !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Masz na mysli Motyl te podzespoly ktore pokazywales mi na stronie sklepu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 tak dokładnie, to wersja minimum wszelakie szczotkowe to na dziś nieporozumienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Motyl , wiem , ja nie rezygnuje z tamtego co mowilismy , poprostu tamto zamontuje w Multi i kolejnych modelach , a szczotke chciałem by złożyć sobie małym kosztem RWD-5 i nie musiec z niego wyciagac bebechow do kolejnego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 szczotka to nei jest mały koszt !! !! ceny silników i regli są takei same jak nie taniej w strone BL , a pakiet tez musisz kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Ja szczotkę przy lataniu 1-2 razy dziennie wymieniałem po miesiącu, po jednych wakacjach okazało się że tańsza by była eksploatacja silnika bezszczotkowego, a bylo to w czasach gdy trójfazy były koszmarnie drogie. Przykładowo w 2005r silnik trójfazowy Mega 15/400/7 kosztowal ok. 250zł, regulator JetiAdvens 18A ok. 180zł. W czasie jednego sezonu wymieniłem 3 silniki szczotkowe klasy 380 po 60zł, dwie przekładnie GWS-a po ok. 50zl - razem daje to 280zł. Regulator szczotkowy kosztował wtedy ok. 100zł - razem 380zł a przy bezszczotce koszty to 430zł czyli 50zł więcej, ale silnik i regulator doskonale sprawuje się do tej pory nie mówiąz o efektywności napędu 3f. Obecnie silnik szczotkowy klasy 380 to ok. 30-40zł regulator do szczotki to też ok. 50-80zł i przekładnia też ok. 30-40zł, natomiast trójfaza kupiona razem z regulatorem to ok. 90-100zł, czyli tak naprawdę to taniej niż szczotka z przekładnią i regulatorem. Z tych powodów coraz trudniej kupić silnik szczotkowy i regulator do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 poczytajcie super poradnik link Super!Ale jak to się ma do napędu RWD? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 1 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 attyla, , przedłużenie o 3-4cm , to znaczy że muszę zmienić wymiary samolociku czy raczej chodzilo o to ze silnik bedzie tyle wystawał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Zrób trochę dłuższy dziób samolotu po prostu, bedzie Ci go łatwiej wyważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Norbert przedluz dziub o kilka centymentrow i doloz tam tez listewek sosnowych. Co do silnika - RWD poleci na kazdej bezszczotce ~50 gram + pakiet 3s. TP2409, TP2410, Silniki RAY po 40zl itd. Tak wyglada moj (zrobilem wlasnie fote na szybko) po kraksie a pozniej przedluzeniu. Moj RWD juz w spoczynku Co do Pana Arian..... mysle ze admin powinien sie nim zainteresowac i dac mu bana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 1 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 O , super , dzieki za fotkę , wzrokowiec jestem wiec obraz do mnie przemawia najbardziej. Zaraz się biorę za drukowanie planów i ich sklejanie do kupy. Jakim klejem przyklejałeś gródź silnikową ( nie wiem czy to tak sie nazywa fachowo ) , mam uhu pura i kropelke , wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 ja w swoim listewki kleje klejem polimerowym a grodź dałem na żywice 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 1 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 A pod jakimi nazwami wystepuje taka zywica? zeby bylo latwiej w sklepie pytac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 poxipol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 poxipol jest słaby , polecam Distal Rapid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 ja kupuje zwykłą 2 składnikową żywice epoksydową w strzykawkach połączonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.