Slawek_9000 Opublikowano 3 Września 2008 Opublikowano 3 Września 2008 witam, mam pytanie czy ktoś wie- mój stary kabel z futaby do PC przez USB miał taką wtyczką DIN, przelutowałem na mini jack (zgodnie z sugestiami z tego foro) i nie działa- symulator nie wykrywa żadnych ruchów drażkami. Czy to jest inny system w futabie T6 a spektrum, czy też coś trzeba może ustawić w nadajniku (np. w futabie trzeba było przełączyć z PCM na PPM). pzdr
Pitlab Opublikowano 4 Września 2008 Opublikowano 4 Września 2008 stary kabel z futaby do PC przez USB miał taką wtyczką DIN, przelutowałem na mini jack i nie działa. Czy to jest inny system w futabie T6 a spektrum Tak. Futaba jak większość cywilizowanych nadajników ma sygnał pozytywny względem masy a JR'y i Spektrum mają negatywny. Zamień kolejność przewodów w kablu (PPM na masę a masa na PPM). Zmieni się biegunowość (będzie dodatni względem masy) kosztem zmiany polaryzacji (sygnał negatywny (aktywny niski) na pozytywny (aktywny wysoki)), ale to nie powinno być problemem dla interfejsu.
Slawek_9000 Opublikowano 4 Września 2008 Autor Opublikowano 4 Września 2008 właśnie że uczyniłem to już wczoraj, posiłkując się wiedzą z neta, i nie zadziałało. Chyba interfejs pojedzie do serwisu, może jakiś inszy typ by zadziałał. anyway, dzięki za radę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.