izonix Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Witam.Z jakiej wielkości przeciążeniami należy się liczyć projektując nasze modele (samoloty)?Żeby było bardziej konkretnie, to jakie przeciążenia działają np na trenerek typu Funman,czy większy Fun Cup w momencie wykręcania ciasnej pętli? Projektuje dzielone skrzydło dotej wielkości modelu i brak mi wiedzy - jakie siły (a te są zależne od przeciążeń) będą działaćna łączenie połówek skrzydła.Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Napisz jaki to będzie mw.model?akrobat?trenerek?z jakiego materiału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Tak jak napisałem, coś pomiędzy Funmanem a Fun Cubem, materiałowo też podobne. Wyliczyłem ze wzoru na siłę odśrodkową, że przyspieszenie może dojść do około 3G. I chyba tą wartość wezmę pod uwagę (+ jakiś zapas oczywiście). Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Ja bym się nie cyckał i przyjął 10G. Modele mogą osiągnąć większe przeciążenia jak samoloty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 23 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Wystarczy wykręcić pętle o średnicy 20m przy szybkości 100km/h i już mamy około 8G. Ja założyłem mniejszą prędkość (dla trenerka), ale z mocniejszym napędem nawet on dojdzie do tej setki i te 10G nie będzie żadną przesadą. Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi