KuBuS Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Witam, ostatnio zacząłem interesowac sie modelami samolotów RC. I w związku z tym chciałbym dowiedziec sie co proponujecie mi na początek, interesuje mnie budowa samolotu od podstaw, znalazłem juz kilka modeli w internecie ale wszystkie sa juz prawie gotowe do lotu;/ Zdecydowałem sie nawet na złożenie samolotu Spitfire w skali 1:10, ale po przeczytaniu recęzji na forum zrezygnowałem i chciałbym poprosic was o plany jakies modelu dobrego na początek, bo interesuje mnie składanie samolotu od podstaw. Z góry dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Kliknij szukaj i wpisz RWD - model w sam raz na poczatek i latwy w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Zefirek, Bardzo przyjemny modelik. TOTO 1,2 tez polecam bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszes Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Ja właśnie prawie skończyłem budowe zefirka i bardzo polecam . Model bardzo szybko sie tworzy. 8) A opis budowy masz http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm PS Życzę powodzenia :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 muszes, link nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 trochę za mało danych podałeś. Czy ma być elektryk czy spaliniak, a jeśli elektryk to czy z balsy czy z depronu? jeśli chcesz elektryka w balsie to polecam model Telemaster 400 , z racji wielkości wyposazenie do niego nie będzie drogie (silnik 35, regulator 80, akku 50-60 zł) +3 lub 4serwa po 20zł. Rozpiętość 900mm, może nie za wielka ale da się poprawnie latać nim. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanov Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Dane jak dane ale nalezalo by stworzyc jakis sensowny ELEMENTARZ dla poczatkujacych lataczy. Na forum jest duzo informacji na temat jak i co na poczatek. Bardzo trudno jest zebrac sobie informacje co nalezy na poczatku, od czego zaczac. Podstawowa zasada zasada to cierpliwość tak przy budowie modeli jak i przy przeszukiwaniu forum. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBuS Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 bardziej interesował bym nie model z balsy z silnikiem spalinowym, tylko nie wiem czy na poczatek silnik spalinowy będzie dobry?? a jaki model bedzie dobry na poczatek do składania z balsy? moze byc z silnikiem elektrycznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Dane jak dane ale nalezalo by stworzyc jakis sensowny ELEMENTARZ dla poczatkujacych lataczy. Na forum jest duzo informacji na temat jak i co na poczatek. Bardzo trudno jest zebrac sobie informacje co nalezy na poczatku, od czego zaczac. Podstawowa zasada zasada to cierpliwość tak przy budowie modeli jak i przy przeszukiwaniu forum. Pozdrawiam W sumie masz rację, przydałby się jakiś elementarz dla młodych (tak wiekiem jak i duchem ) modelarzy. Może zachęcić brać modelarską do jakiegoś wspólnego projektu i wystawić jakieś info dla nowicjuszy? W zasadzie wszystko tu jest, tylko trzeba by było zebrać wiedzę i jakoś pokatalogować. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoMJK Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Moim pierwszym samolotem rc do nauki był wicherek z depronu dokładnie to MINI PRYMUS E i latało mi sie nim bardzo dobrze a po upadku łatwo mozna go napraić, teraz składam podobnego rozmiarowo wicherka tylko z balsy, silnik oczywiście jak i w deproniaku elektryczny 3f. A balse po upadku troszke trudniej poskładać do pierwotnego kształtu niz depron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 w sumie dobrze kombinujesz, modele balsiane są dużo doskonalsze aerodynamicznie. Natomiast czy spaliniak- wg mnie nie (chociaż sam jestem miłośnikiem spaliniaków i mam 5 modeli spalinowych). Ja tak naprawdę nauczyłem się latać elektrycznym telemasterkiem, co go sam zrobiłem zupełnie przypadkiem. To bardzo poprawny model, o ile wiatr nie wieje za duży, i jeśli się lata na wysokiej trawie trudno go rozbić. Taki model wagi 500-600g trudno rozbić, jest już w miarę widoczny i przewidywalny w zachowaniu. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.