Apathor Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 Witam, Proste nawigacje samochodowe teraz mocno staniały, więc nie strach już wsadzić takie cuś do modelu. W zeszłym tygodniu mój Twinstar poleciał z PathFinderem i wreszcie dostałem w miarę dokładny pomiar lotu. Okazało się, że lot na granicę zasięgu wzroku (mojego ) to wysokość 400m. Zanotowana prędkość chwilowa to 80kmh przy średniej 54kmh. I tu jest pytanie do ludzi obznajomionych z GPSami. Czy pomiar prędkości jest dokonywany tylko w płaszczyźnie poziomej czy też uwzględnia zmianę wysokości ? O tyle dla mnie ciekawe, że mógłbym wykonać test "ile wytrzyma" w locie nurkowym. No i można by bić rekordy na lotnisku Pozdrawiam
radek_w Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 Dane z odbiornika GPS zawierają dane o wysokości. Jeśli program, który używasz potrafi je zinterpretować to masz co chciałeś. Jednak programy do nawigacji samochodowej z oczywistych względów ignorują dane o wysokości.
Apathor Opublikowano 20 Września 2008 Autor Opublikowano 20 Września 2008 Racja. To przecież kwestia softu przeliczającego kordy. Będę musiał poszukać w dokumentacji. W najgorszym wypadku sam se to napisze Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
rapier Opublikowano 1 Października 2008 Opublikowano 1 Października 2008 Szkoda tylko ze dane z PathFindera jesli chodzi o wysokosc obarczone sa wieeeelkim bledem rzedu kilkudziesieciu metrow. NA plaskiej drodze potrafi mi pokazac roznice poziomow nawet do 80m.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.