Apathor Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Witam, Proste nawigacje samochodowe teraz mocno staniały, więc nie strach już wsadzić takie cuś do modelu. W zeszłym tygodniu mój Twinstar poleciał z PathFinderem i wreszcie dostałem w miarę dokładny pomiar lotu. Okazało się, że lot na granicę zasięgu wzroku (mojego ) to wysokość 400m. Zanotowana prędkość chwilowa to 80kmh przy średniej 54kmh. I tu jest pytanie do ludzi obznajomionych z GPSami. Czy pomiar prędkości jest dokonywany tylko w płaszczyźnie poziomej czy też uwzględnia zmianę wysokości ? O tyle dla mnie ciekawe, że mógłbym wykonać test "ile wytrzyma" w locie nurkowym. No i można by bić rekordy na lotnisku Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_w Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Dane z odbiornika GPS zawierają dane o wysokości. Jeśli program, który używasz potrafi je zinterpretować to masz co chciałeś. Jednak programy do nawigacji samochodowej z oczywistych względów ignorują dane o wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apathor Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Racja. To przecież kwestia softu przeliczającego kordy. Będę musiał poszukać w dokumentacji. W najgorszym wypadku sam se to napisze Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Szkoda tylko ze dane z PathFindera jesli chodzi o wysokosc obarczone sa wieeeelkim bledem rzedu kilkudziesieciu metrow. NA plaskiej drodze potrafi mi pokazac roznice poziomow nawet do 80m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.