Takpoprostu Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Witam, mam pytanie. Chciałbym zbudować Paralotnie RC jednak totalnie zardzewiałem w temacie RC i mam kilka pytań. Skrzydło jakie posiadam to "HobbyKing Paraglider Parafoil 195x54". Podobno nie najlepsze, jednak myślę że poradzę sobie z trymowaniem skrzydła. Z tego co pamiętam potrzebuję: -aparaturę z odbiornikiem -dwa serwa -silnik i regulator -pakiet I teraz moje pytanie : Zestaw ma ze sobą zabrać czasami gopro. Jaki muszę zastosować silnik i jakie śmigło by mieć odpowiednią moc do sprawnego wbicia się na większe wysokości ? Nie chciałbym znów wydawać dużej kwoty Gdyż kilka lat temu jak zacząłem budować drift car pękło mi ponad 2 tyś... A i tak ostatecznie to sprzedałem gdyż nie poczułem klimatu jeżdżących samochodów 1:10. Jednak do latania mi bliżej gdyż uprawiam kitebuggy. Myślę że cały osprzęt nie będzie ważył więcej jak 900g-1000g. Czy to dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Akurat w przypadku paralotni RC zbyt niska masa negatywnie wpływa na lot modelu. Jeżeli skrzydło jest niedociążone to często klapi, słabo się steruje i jest podatne na "atrakcje". Niestety nie mam tego skrzydła i nie wiem jaka powinna być optymalna masa gondolki, ale to powinno się dać odnaleźć w sieci - już sporo osób próbowało ulotnić to skrzydło. W naszych modelach stosujemy silniki około 350W i śmigło 10x5'. Z doświadczenia wiem, że potrzebne są serwa z metalowymi trybami (ramię serwa przy uderzeniach podlega dużym obciążeniom) i momentem nominalnym około 10 kg/cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Akurat w przypadku paralotni RC zbyt niska masa negatywnie wpływa na lot modelu. Jeżeli skrzydło jest niedociążone to często klapi, słabo się steruje i jest podatne na "atrakcje". Niestety nie mam tego skrzydła i nie wiem jaka powinna być optymalna masa gondolki, ale to powinno się dać odnaleźć w sieci - już sporo osób próbowało ulotnić to skrzydło. W naszych modelach stosujemy silniki około 350W i śmigło 10x5'. Z doświadczenia wiem, że potrzebne są serwa z metalowymi trybami (ramię serwa przy uderzeniach podlega dużym obciążeniom) i momentem nominalnym około 10 kg/cm. Dzięki za odpowiedź. A czy jeżeli napęd jest z tyłu gondoli/pilota to musi mieć odwrócone bieguny by śmigło kręciło się w drugą stronę ? Oraz czy przy wyborze silnika 350W kierować się siłą ciągu ? Czy raczej parametrem Kv ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Trzeba przestawić miejscami 2 z 3 kabelków tak żeby śmigło pchało a nie ciągnęło i będzie działać Śmigło ustawiasz napisami w kierunku lotu. Ja stosowałem np silnik Dualsky 2814C 1330KV lub 1200KV Zbyt duży ciąg też stwarza problem z opanowaniem modelu - paralotnia z dużym ciągiem nie leci szybciej, tylko szybciej się wznosi. Prędkość modelu zależy tak naprawdę od wagi modelu (cięższy jest szybszy, ale tez bardziej dynamiczny w reakcjach) ustawienia kąta natarcia, stopnia zaciągnięcia sterówek i ewentualne zastosowania speedsystemu. W ogóle motoparalotnie RC to temat dość mocno odległy od latania modelami ze sztywnymi skrzydłami. Trzeba zmienić trochę nawyki w lataniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Właśnie zależy mi na szybkim wznoszeniu A gdybym zastosował ten silnik:http://www.sklep.rc-lipol.pl/pl/p/silnik-Redox-15001000-3F-480W-/675 (przy okazji mógłbyś mi pokazać co jeszcze potrzebuję by zamontować śmigło i jaki kształt oraz wymiar będzie najbardziej optymalne ?), do tego dwa serwa ok 10kg i pakiet lipo 2s 5000mah - Ile minut lotu na pełnym gazie mógłbym osiągnąć ? 10 ? 15 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Hmm... Do montażu śmigła potrzebujesz jeszcze piasty zaciskowej dobranej do średnicy wału. Nie wydaje mi się dobrym pomysłem zwiększanie mocy silnika. Ta którą Ci podałem wystarcza spokojnie. Pełny gaz nie koniecznie oznacza szybkie wznoszenie- model może się przeciągnąć od zbyt gwałtownego dodania gazu lub nawet robić loopy To da się jeszcze opanować, ale problem jest taki że im więcej mocy tym większy efekt skręcający ("torque effect") pochodzący od pracującego śmigła. Powoduje to skręcanie modelu w stronę przeciwna do obrotów śmigła, utrudniając nie tylko sterowanie, ale w ogóle kontrolowany lot. Drugą sprawa jest to, że na etapie nauki latania, często wszystko kończy sie wkręceniem linek w śmigło, więc nadmiar mocy nie będzie pomagał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Bardziej chodziło mi o to że silnik ma podobną moc do proponowanego przez Ciebie, a jest tańszy Jesteś jeszcze tylko mi w stanie określić jak duże i jaki kształt śmigła kupić ? Oraz jak to jest z czasem działania +/- na pakiecie 2s 5000mah lipo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja stosuję śmigła APC 10x5E i pracują przyzwoicie. Czasu działania na pakiecie nie jestem w stanie podać. U siebie stosuję pakiety 4000 - 5000 mAh 3S. I to wystarcza średnio na około 20-30 minut lotu. Czasem dłużej, czasem krócej w zależności jak się lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bfis Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam Radze przecztac dysksje o paralotni rc (miedzy innymi moje uwagi) w Dziale: Modele elektryczne , inne ,paralotnia rc. Moze tam znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 W sumie to ten temat też tam można by było przenieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 http://pfmrc.eu/index.php/topic/2036-rc-paraglider/page-9 to może pod ten wątek przypniemy mój ? Mam jeszcze kilka pytań i nie wiem czy mogę kontynuować tutaj czy w innym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Na razie może pytaj tutaj, może jakiś mod się zlituje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Na razie może pytaj tutaj, może jakiś mod się zlituje Ok, zrobiłem zestawienie w sklepie abc-rc (1 screen) i rc-team (2 screen). Czy jest ok ? Jeżeli tak to który koszyk sfinalizować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 W tym drugim chyba ten silnik jest niedostępny. No i jeżeli producent proponuje do niego śmigło 10x6 to nie brałbym 10x5. No i trzeba by zapytać jaki to pomarańczowe śmigło ma otwór mocujący. Nie jestem pewien czy propsaver da sobie radę z taką mocą. Ja stosuję piastę stałą, np taką: https://abc-rc.pl/piasta-smigla-gemfan-4-m6 Co do serw to nie wiem czy dadzą radę, trzeba spróbować. U mnie sprawdziły się serwa podobne do MG 996R lub MG 995. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ostatecznie zamknęło się to w ten sposób. Wybrałem innej marki silnik z dwoma możliwościami montażu, oraz z piastą stałą w komplecie. Śmigło te które polecałeś lecz wersja 11x5,5e. Mam nadzieje że ten zestaw pchnie mojego małego glajta. A serwa... zobaczymy najwyżej zmienie. Jedno z serw będzie mi potrzebne tylko do kręcenia gopro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 A jeszcze jedno... Kiedyś pamiętam że do modelu RC posiadałem programator. Tutaj jest to zbędne tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Regulator można programować z aparatury, instrukcja co i jak powinna być dołączona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 A powiedz mi Kamilu, czy jeżeli nie uda mi się z paralotnia - mogę ten silnik zastosować w jakimś modelu latającym ? Widziałem różne modele do samodzielnego złożenia w przystępnych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Myślę że tak ,ale nie wiem niestety w jakim. Zwykle dobieram silnik do gotowego modelu. A to jest mocny silnik, więc do czegoś dużego pewnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takpoprostu Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Ostatecznie wybrałem silnik Emax GT281507. I nie chce popełnić błędu więc wolę się zapytać:Silnik ma 3 kable wszystkie czarne bez oznaczeń. Od regulatora + i - to kable skrajne. Rozumiem że nie ma znaczenia przy silniku który kabel wybiorę jako + ważne by był to kabel skrajny tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi