azala Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 zapomniałem rozpiąć pakiet 2 celowy i rozładował sie do zera moge bezpiecznie podpiąc pakiet do ładowarki ? czy powinna byc jakaś inna procedura i czy jest jakiś sposób naładowanie awaryjne pakietu jak nie mam chwilowo ładowarki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Nie można ładować lipola ładowarką nie przysztosawaną do ładowania lipoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Najpierw, na programie do ładowania NiCd musisz małym prądem "podnieść" pakiet do około 3 V na celę. Potem ładować niewielkim prądem już odpowiednią ładowarką z balancerem. Ożywiłem tak kilkukrotnie pakiety Li-pol i Li-jon - nawet nie odbiło się to na ich parametrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Jezeli nie masz ladowarki to podlacz go do "czegokolwiek', innego pakietu, albo zwyklego zasilacza, ale nie bezposrednio. podlacz przez zarowke np od latari, niskiej mocy aby ograniczyc prad. mnie rowniez udalo sie rozladowac pakiet ponizej wartosci progowej. potem ladowarka nie widziala go i nie chciala naladowac. po podniesieniu napiecia bylo juz ok. naladowalem, latam.. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azala Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 dzieki za podpowiedzi ; a jakie napięcie z ładowarki powinno być aby "podnieść" pakiet czy V są niestotne a prąd jest ważniejszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_w Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Zarówno I jak i V są ważne ;-) Skoro nie posiadasz obecnie ładowarki a chcesz ratować pakiet, to podładuj każdą cele osobno podłączając ja do dwóch 1,5V baterii z latarki i żarówki. Zwróć tylko uwagę by żarówka od latarki nie była kryptonowa ! Prąd wtedy nie będzie większy niż 0,5A ( jego ograniczeie zapewni żarówka ) a napięcie nie będzie większe niż 3V. Tak ładuj każdą cele z osobna. Co jakiś czas rozłączaj baterie i mierz napięcie na celi. Podłączanie pakietu do czegoś co ma wyższe napięcie odradzam. Nie wiesz w jakiej kondycji są celki. Jeśli jedna z nich padła na amen i ma zwarcie to ładując od razu cały pakiet dajesz zbyt wysokie napięcie na drugą, zdrową cele ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.