Jahu Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Witam! Przedstawiam mój nowy projekt - postanowiłem zbudować model Zefira (dzięki któremu nauczyłem się latać samolotem rc) jeszcze raz - wprowadzając liczne modyfikacje. Założeń mam kilka: model ma być szybki, ma mieć możliwość kołowania (sterowane kółko ogonowe) i ma mieć możliwość uniesienia małej cyfrówki do robienia filmików z powietrza. Doszedłem do wniosku, że samolot przypomina dosyć mocno model PT-40 Trochę o konstrukcji: Kadłub podobny do oryginalnego Zefira - został jedyiie delikatnie powiększony, żeby pomieścić duży pakiet. Materiały: głównie depron 6mm, wzmocnienia z listewek sosnowych, wręga silnikowa sklejka 3mm, wlaminowane wzmocnienia z tkaniny szklanej 25g/m2 przy mocowaniu podwozia, silnika i kółka ogoowego. Zbudowałem skrzydło konstrukcyjne z depronu o profilu Clark-Y wzmacniane dwoma listewkami 2x5 i rurką węglową 3mm. Biorąc pod uwagę, że to moja pierwsza taka konstrukcja, to wydaje się dosyć udana. Do ukończenia modelu brakuje niewiele - trzeba wyciąć i zamocować lotki, serwa w skrzydle, wkleić pręty do mocowania skrzydła gumkami, no i okleić samo skrzydło. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze statecznika pionowego Modelem jeździłem już po domu żeby sprawdzić sterowanie kółkiem ogonowym - działa rewelacyjnie Sterowanie zapewnia serwo od SK - popychacz jest rozdzielony. W modelu zamieszkał silnik E-Max 2210/30 1450kv ze śmigłem 8x6, regulator E-max 25A oraz odbiornik AR6200. Serwa to esky 8g (4x). Zapewne będę nim latał na pakietach od 1500 gdzieś tak do 2200 mAh. Zobaczymy co pokaże oblot A teraz trochę zdjęć. Sorry za jakość, ale akumulatorek w aparacie padł By yah0o_121 at 2008-09-23 By yah0o_121, shot with Nokia N81 at 2008-09-23 By yah0o_121 at 2008-09-23 By yah0o_121 at 2008-09-23 Jutro postaram się zrobić jakieś ładniejsze zdjęcia. Mam na dzieję, że w weekend uda się go oblatać! Macie może jakieś pomysły jak zrobić w miarę lekkie mocowanie do cyfrówki ? Myślę, że poleci z nim mój poczciwy canon A60 (o ile w ogóle poleci) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Może to dziwne ale nigdy nie widziałem zefirka z kołami Wygląda jakoś wysoko ale jest ładny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszes Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Może to dziwne ale nigdy nie widziałem zefirka z kołami Wygląda jakoś wysoko ale jest ładny... A ja nie widziałem zefira z lotkami PS czekamy na oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 No to tu masz mojego Zefira i z lotkami i na kółkach: Rozpiętość 140 cm. A tu jeszcze film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jahu Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Cobra: Mój pierwszy zefir wyglądał prawie tak jak ten Twój - tylko że 100cm rozpiętości i brak podwozia. Latał rewelacyjnie, ale lotki mimo że były duże to przy takim skrzydle (tylko depron 6mm + wzmocnienie z węgla) działały dosyć mało efektywnie. No i model był raczej wolny. Teraz planuje zwiększyć obciążenie powiezchni i co za tym idzie prędkość modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Mój latał jak gazeta, ale bez problemu wykonywał powolne beczki i lot na plecach. Ciągle leży w piwnicy i chyba doczeka się włożenia do brzucha jakiegoś aparatu fotograficznego. Dodatkowe 200 gram nie zrobi mu większej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 A co z modelem " Zefir Clark-y"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.