Raffik Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Mareq, czy w skrzydlach sa klapy tez? bo jakos nie widac za dobrze (jak dla mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 9 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Ano są klapy. Ten model to jeden wielki eksperyment i chcę też na nim sprawdzić jak się spisują klapy w takim maleństwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 jak dla mnie sie bardzo ladnie prezentuje... chcialbym miec cos podobnego dla 6,5ccm silniczka (bo mi lezy)... nie pamietam, ale chyba planow nie masz tak? jakby sie dalo cos w tym kierunku zrobic, to moze bym sobie takie cos przez zime zbudowal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 9 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Planów nie ma. Wiele elementów powstaje pod wpływem chwili natchnienia. Jeśli model okaże się tego wart to może powstaną plany powykonawcze ale to jest dalsza przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Ładny ładny, będzie się prezentował w powietrzu. Podoba mi się motyw ze skrzyneczką nad przednią częścią kadłuba, maska też będzie jakaś oryginalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 9 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Ta skrzyneczka jest jakby przedłużeniem maski. Narazie mam ogólny zarys w głowie. Zobaczymy jak wyjdzie na gotowo. Teraz zabrałem się za oklejanie kadłuba, bo mnie już strasznie korciło, żeby zobaczyć jak będzie to wyglądać. Jutro na tapetę pewnie pójdzie skrzydło. Potem maska i dodatkowe detale w kadłubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 10 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 Całkiem ciekawy model wychodzi. Dobrze by było (chociaż teraz to już praktycznie wszystko zrobione) jakbyś poszczególne części odrysowywał aby powstał jakiś plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 10 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 Kolejne postępy w pracach: Oklejony kadłub i stateczniki. Zacząłem też prace nad kabiną. Tak to mniejwięcej wygląda obecnie: Miał to być szybki w budowie i prosty model ale jak tak przy nim siedzę to ciągle mnie korci, żeby jeszcze coś dodać. Zrobić coś czego jeszcze nie próbowałem. W ten oto sposób postanowiłem obszyć brzegi kabiny skórą. Dzięki uprzejmości żony zostałem właścicielem starej torebki i tak się zaczęło. Może szycie nie wyszło najlepiej ale następnym razem będzie poprawnie. Na zdjęciu poniżej widać również zaczątki owiewki. Już kombinuję jak jej zrobić jakąś fajną ramkę. Pod pilotem pojawi się jeszcze podłoga, która będzie razem z nim demontowalna i umożliwi dostęp do odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 10 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 Bradzo pięknie obklejony.... :wink: Już nie moge się doczekać filmiku z oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Uporałem się z oklejaniem skrzydeł. Efekt widac poniżej. Po raz pierwszy pokrywałem folią Oracover (ta biała) a tą czerwoną po raz ostatni.Czerwonka to nawet nie wiem jak się nazywa, bo kupiona z metrażu. Używałem różnych folii i Oracover zostaje moim faworytem. Ta czerwona.. szkoda nawet pisać, tyle nerwów mi napsuła. Teraz pozostaje mi jeszcze montaż wyposażenia, maska i jeszcze trochę drobnych prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Piekny... Z planami pokombinuj My je chciec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Mareq, model piekny, ale ten garb z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Model piękny a ten garb z przodu to zapewne osłona na rzędowy silnik OS-MAX :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Model piękny a ten garb z przodu to zapewne osłona na rzędowy silnik OS-MAX ale tam nie ma rzedowego silnika ;D lepiej gdyby to bylo zaokraglone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Marek jak robiłeś te paski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Garb zostanie. Ten model ma po prostu wyglądać innaczej . Jego forma może się jeszcze nieznacznie zmienić. Jego kształt jeszcze nie do końca mi odpowiada ale nie mogę dojść dlaczego . Olo: paski to żmudna robota w wycinanie cieniutkich paseczków w ilości ogromnej z tej samej czerwonej folii co na modelu a potem prasowanie i prasowanie... Nie sądziłem, że tyle czasu mi zajmą. Miałeś rację. Im bardziej brnę w ten samolocik to coraz bardziej nie podoba mi się to podwozie. Co do wagi: Na chwilę obecną dalej mieszczę się w założeniach i z pustym bakiem będzie jakieś 1100g. Co mnie cieszy, to to że do wyważenia nie będzie trzeba balastu. Fajna byłaby teke rzędówka, powiedzmy 4 cylindrowa i najlepiej czterotakt :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 O tych paskach to najpierw pomyślałem że masz jakiś super pisak,mazak który nie rozpuści się od resztek paliwa. Ciekawe jak by wyglądał ten garbik gdyby z niego wystawały imitacje rur wydechowych a silnik byłby schowany w owiewce i takim siatkowym grilem? W radiu masz możliwość domiksowania steru wysokości po opuszczeniu klap?W moim Wicherku 25 klapy opuszczam na ok.25 stopni i trzeba nieźle oddać wysokość bo tak zadziera. Jak wieje to ich praktycznie nie używam ale w czasie ciszy jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Piękny Ci ten modelik wychodzi, a co do podwozia to zmień w następnej kolejności :wink: Niezła robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Olo: Miks z wysokością będzie. Od niedawna jestem posiadaczem Futaby T-10 i teraz to radio sobie ze wszystkim poradzi. Co do maski to właśnie się zastanawiałem czy silnika jakoś lepiej nie schować i zrobić kilka rur wydechowych, z których tylko jedna będzie prawdziwa. Problemem jest to, że najbardziej rury podobały by mi się w górnej części a wtedy więcej oleju wyląduje na modelu. Nad siatkowym grilem też myślałem ale nie mam z czego wyrwać takiej siateczki. Będę musiał jeszcze poszukać. Zimą mam w planach popracować nad technologią wykonania szprychowych kół. Z dodatkowych bonusów: wciągnąłem żonę, żeby pilotowi zrobiła szaliczek na szydełku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.