polpakpol Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Witam, znajomy przywiózł mi znaleziony na złomowisku nadajnik. był cały brudny i się lepił w jakimś kleju czy innym smarze. Rozebrałem na części pierwsze, elektronikę wysuszyłem obudowy wymyłem, wszystko ładnie poskładałem. Po podaniu zasilania włącza się i wykazuje że baterie są w pełni naładowane (zasilacz ATX 12V). W nadajniku siedzi kwarc 78 FM TX 35.180 . Pytanie: Jaki należy dokupić odbiornik do tego nadajnika aby to zadziałało ? Może być jaki kolwiek odbiornik 35 MHz i komplet kwarcy czy jakiś dedykowany odbiornik E-Sky ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Każdy odbiornik na 35 MHz powinien z nim działać, jeśli nadajnik jest sprawny. Z kwarcami jest różnie, niektóre firmy mają kwarce dedykowane do swoich nadajników. Radziłbym pozostawić kwarc nadawczy, a dokupić odbiornik z kwarcem na ten sam kanał co jest w nadajniku, lub odbiornik z syntezą który nie potrzebuje kwarców. Na zdjęciu nie widać anteny. Czy jest?. A tak w ogóle to będzie chyba problem z kupnem odbiornika na 35 MHz w sklepie, może szybciej na giełdzie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Tak jak pisze przedmówca, a tu masz różne w tym E-Sky, oraz z syntezą http://sklep.modelarnia.pl/k309,wyposazenie-rc-odbiorniki-35-40-27-mhz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Anteny brakuje niestety ale to nie problem dokupić. Czyli taki też będzie się nadawał? Do tego kwarc i będzie działać? Nie chcę w to mocno inwestować bo można już to kupić za 50zl ale to żadna przyjemność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Tylko skąd wiesz ze ten nadajnik jest sprawny? Dokupisz odbiornik antenę a tu nadajnik złom. Dobrze by było znaleźć w okolicy kogoś kto ma radio na 35MHz i sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Ciężko będzie w okolicy o jakiegoś modelarza, chociaż jak bym dobrze poszukał to może się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Nie włączaj nadajnika bez anteny. Można w ten sposób upalić stopień końcowy. Jak nie masz anteny teleskopowej to tymczasowo do prób dolutuj tak z metr jakiegoś przewodu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi