max6404 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Witam Panowie proszę o poradę. Dotychczas wszystkie moje modele spalinowe (do 3kg wagi) były wyposażone w pakiety NiMh 4,8V (4 ogniwa 1,2V Sanyo Eneloop) pośrednio przez wyłącznik do odbiornika. Nigdy nie miałem problemów przy takim zasilaniu. Aktualnie skończyłem nowy projekt Citabri do , którego zakupiłem pakiet NiMh 6V (5 cel 1,2V) 2000mAh. 1.Czy powinienem teraz zastosować stabilizator BEC? Odbiornik Graupner Hott spokojnie wytrzyma takie napięcie ale jak to się ma do serw (np Hitec 85MG, Tower Pro 995)? Napięcie zasilania serw to max 6V więc tak na granicy... 2. Jakich używacie pakietów do swoich modeli z silnikami żarowymi tak do 2 m rozpiętości i wadze do 3000g ? 3.Z nieco innej beczki - Jakie powinienem ustawić właściwe napięcie progowe alarmu dla takiego pakietu (REDOX 6V , 2000mAh)? Aktualnie mam ustawione 5,5V czy mogę jeszcze nieco zejść?. 4. Czy wstawienie kondensatora 4700uF 10V na zasilaniu odbiornika załatwi sprawę spadków napięć? Czy lepiej zainwestować w stabilizator? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Witaj. Do pakietu 6V nie jest potrzebny BEC. Serwa i odbiorniki mam takiej jak ty. Ja używam pakietu Nimh 6V w modelu P11c 2m 6kg. Miałem też taki pakiet w wielu innych modelach pow. 3kg. Ja mam też napięcie progowe ustawione na 5,5V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Piotrze a jakiej pojemności pakiety stosujesz? Od niedawna posiadam nadajnik Graupner mc20 hot t i dosyć szybko mi sygnalizuje spadki napięć co irytuje. Wcześniej używałem sanwy 6g bez telemetrii więc zjawisko nie występowało co nie oznacza że nie miałem spadków napięć. Przewody na przedłużacze serw i do włącznika stosuje 0,33 mm 2 więc wydaje mi się dosyć grube. Serwa które ja mam w modelu to TP995 2szt oraz hitec 85mg 3 szt na lotki i gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Pakiety mam różnej pojemności od 2000 do 2600mAh. Serwa mam standarodowe 4-6 kgcm. Serwa TP używałem krótko, miały duży pobór prądu. Nie wiem ile latam na jednym ładowaniu ale kilkanaście lotów na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Dziękuję Ci za informację. Może ktoś jeszcze z szanownych kolegów zdradzi jakie stosuje pakiety w swoich modelach i czy używa kondensatora na zasilaniu odbiornika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 W modelach takich pow. 3kg używam dodatkowego, rezerwowego pakietu tak na wszelki wypadek. Przełączaniem na rezerwowy steruje takie oto urządzenie http://www.rcskorpion.pl/towar/manager-zasilania-odbiornika-back-up-robbe/ Do tej pory jednak anie razu nie doszło do załączenia się pakietu rezerwowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Rozumiem , że ten mechaniczny włącznik od razu pełni rolę głównego włącznika? Jaki pakiet dajesz na rezerwie? NiMh trochę ważą więc się zastanawiam jak to wagowo wychodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Tak, to jest główny wyłącznik. W Nimh-ach pojemność nie wpływa na masę. Używam 2000 i 2600. http://www.nastik.pl/pakiet-graupner-2600mah-nimh-txrx-p-6346.html http://www.nastik.pl/pakiet-graupner-2000mah-nimh-brak-p-4983.html Mam jeszcże inne tej pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Pomyślę i ja o takim rozwiązaniu zatem:) dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi