AlmostFamous Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Czołem drogim kolegom modelarzom,W tym temacie mam zamiar przeprowadzić relację z budowy mojego pierwszego lekkiego modeliku, do modelarstwa wracam po dłuższej przerwie.Poprzednio latałem trochę szybowcami 2ch, oraz paroma trenerkami.Jestem na etapie kompletowania wyposażenia i materiałówModel zostanie wykonany z białego depronu 3mm, a wyposażę go następującymi podzespołami Silnik 1500kV 20g ESC 10 A 7,5gOdbiornik FrSky 4CH2,2gSerwa 3x9-7,5g (docelowo 3x3,5g )Aku- w trakcie budowy zdecyduję(wszystkie obecne są zdemobilizowane)Modele, które mnie interesują na chwilę obecną to MK 34 projektu Pana Mariusza WronylubMorback z RC groups ( zastanawia mnie wersja z śmigłem ukrytym w płacie, pozwoliłoby to oszczędzić trochę śmigieł i zapomnieć o temacie podwozia)Proszę o cenne rady dotyczące budowy tego typu modelików, w powyższym temacie przeprowadzę obszerną fotorelację z budowy, oblotów i pierwszych krecików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 MK 34 będzie całkiem fajny. Miałem ich z 5. Jeżeli jednak chcesz latać nim na zewnątrz, warto wykonać je nieco solidniej i ciężej niż wersję halową. Tak w okolicach 230-270 gram. Wzmocnienia skrzydeł powinny być nieco sztywniejsze niż na halę. To samo dotyczy popychaczy. sterów wysokości i kierunku. Do pierwszych lotów warto zrobić D/R lub expo. Model lata wtedy jak trenerek, ale po mocniejszym wychyleniu robi się z niego niezły wariat. Niestety sam model jest dość wrażliwy na złe wyważenie. To główny problem przy oblocie. Trochę przesunięty ŚC i model świruje. Pada na pysk lub zwiesza ogon. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi