Tomek_ Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 witam wlasnie testowalem ten silniczek http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5354 no i obroty nie sa stabilne, nie wiem czy to wina regulatora http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4860 ze smigle czy bez - to samo, jedyna roznica to to ze nie zaczyna wibrowac, smigla sa zle wywazone :/ zalozylem 10x4,7 bo mialem pod reka wie ktos co moze byc grane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Przerywa, czy obroty są niestabilne (pływają)? Jak przerywa, to sprawdź połączenie silnik - regulator. Najczęściej przyczyną są zimne luty, złamane przewody - albo producent silniczka, albo Ty coś skiepściłeś. Jak obroty spadają, to możesz mieć słabiutkie zasilanie - niektóre regulatory tak odcinają, że obroty silnika falują (ale skoro bez śmigła masz tak samo, to ten przypadek odpada). Sam regulator winiłbym na samym końcu - sprawdzasz to przez prostą podmianę na inny z tym samym silnikiem i zasilaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 3 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 raczej "plywaja" czyli tak jak bym sam dodawal gazu, dosc denerwujace jak moge sprawdzic czy lut jest zimny ? w bananach zalalem cyną i potem jeszcze podgrzalem aby dobrze trzymalo az sie stopila cyna sprzet jest nowy i nie uzywany przewody wygladaja dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h3nry Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Tanie CE regulatory warto przelutować zaraz po zakupie , dodatkowo zabezpieczyc np żywicą przewody w miejscu połączenia z pcb. Polecam lekturę : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic754966.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 poprawilem lutowanie na wtyku bateria - regulator, koncowka meska,ktora sam lutowalem i nic nie pomoglo, nakręciłem film jak to wyglada, film krecony jak tylko silnik zalapal - minimalne obroty http://www.wrzuta.pl/film/7zZgPIBqTe/28-22_emax mam poprawic lutowania? :roll: jakos tego nie widze, nie jestem elektronikiem, a same kable sie strasznie grzly jak lutowalem, nie chce czegos spalic :roll: ps. pcb to plytka drukowana (google) a CE ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 wygląda mi to na winę regulatora, spróbuj przeprogramować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 :oops: nie wiem jak :oops: ps. nie napisalem tego wczesniej, obrotow nie zmianialem podczas krecenia filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 poprawilem lutowanie na wtyku bateria silnik Nie ma takiego miejsca :evil: Masz szukać dokładnie między regulatorem a silnikiem (i sam silnik). Gdyby rozłączało się zasilanie regulatora, po wyłączeniu silnik już by nie wystartował. Regulatory mają takie zabezpieczenie - żeby nam paluchów nie poucinało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 poprawilem lutowanie na wtyku bateria silnik Nie ma takiego miejsca :evil: chodzi mi o wtyk podlaczajacy baterie do regulatora, ale wtyk męski - czyli po stronie regulatora, przepraszam za pomylke rozbiore banany w takim razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 szukaj raczej połączeń silnik-regiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 no wlasnie u mnie silnik i regiel laczą banany edit przy silniku nie mam co szukac, kable wychodzace z silnika sa przedluzeniem zwojów, mam nadzieje ze wiecei o co mi chodzi edit efekt poprawy lutowania na polaczeniu silnik- regiel http://www.wrzuta.pl/film/kHuI8NIFBY/mvi_2529 od 7 sekundy zwiększałem obroty a potem zmniejszalem stopniowo slychac ze odrobine sa nierowne ale nie wiem czy to normalne :roll: ps. po wylaczeniu aparatury, po ok 15 sekundach silnik sie wlaczyl na 2 sekundy :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h3nry Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Czy inny regulator podłączałeś do tego silnika ? Wykluczając radio , odbiornik, akumulator lub inne źródło napięcia oraz poprawne podłączenie i zaprogramowanie stawiam na uszkodzony regulator . Np rezonator przy procku widoczny na środku zdjęcia (element z napisem 16.0M) ...CE jak China Export Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 niestety nie mam innego regulatora piszesz "na przyklad" czyli to moze byc rownierz cos innego ? jeszcze jedno lutowanie na bananie zobacze bo pomimo topienia cyny jest matowe :roll: edit poprawa lutowania nie pomogla, ale po oddaleniu sie z aparatura od odbiornika juz dziala 2 metry robi roznice silnik chodzi powoli i rowno :rotfl: dzieki wam za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 po wylaczeniu aparatury, po ok 15 sekundach silnik sie wlaczyl na 2 sekundy :shock: Nigdy nie wyłącza się nadajnika przy włączonym odbiorniku :!:. Podobnie, nigdy nie włącza się odbiornika, przy wyłączonym nadajniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 wiec w jakiej kolejnosci mam wlaczac i wylaczac ? co dziwniejsze, silnik sie krecil jak aparatura byla wylaczona, a odbiornika odłączony :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Raaany, wszystko odwrotnie... :shock: Regulator MUSI być podłączony do odbiornika. Najpierw włączamy nadajnik, następnie podłączamy zasilanie modelu. Wyłączamy w odwrotnej kolejności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Oczywiście dobrze myślałem, źle napisałem :oops:. Tak to jest, jak się coś pisze 3 minuty po obudzeniu się. Podstawową zasadą jest włączanie najpierw nadajnika, potem odbiornika. Wyłącza się najpierw odbiornik, potem nadajnik. Nigdy odwrotnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 cobra, ale Ty dobrze napisałeś! We wcześniejszym poście też. Czym prędzej dopijaj poranną kawę i budź się . Ja się niefortunnie odniosłem do pomysłów Tomka_ ;-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Kurde, jakiś nieprzytomny jestem dziś. Lepiej będzie, jak nie będę się w ogóle brał do czegoś poważniejszego Sorry, że tak zamieszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 cobra, a co sie stanie jak bede wlaczal model w odwrotnej kolejnosci? tj odbiornik a pozniej nadajnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.