Skocz do zawartości

silnik przerywa - 28-22

Tomek_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wlasnie testowalem ten silniczek

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5354

no i obroty nie sa stabilne, nie wiem czy to wina regulatora

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4860

ze smigle czy bez - to samo, jedyna roznica to to ze nie zaczyna wibrowac, smigla sa zle wywazone :/

zalozylem 10x4,7 bo mialem pod reka

wie ktos co moze byc grane ?

Opublikowano

Przerywa, czy obroty są niestabilne (pływają)?

Jak przerywa, to sprawdź połączenie silnik - regulator.

Najczęściej przyczyną są zimne luty, złamane przewody - albo producent silniczka, albo Ty coś skiepściłeś.

Jak obroty spadają, to możesz mieć słabiutkie zasilanie - niektóre regulatory tak odcinają, że obroty silnika falują (ale skoro bez śmigła masz tak samo, to ten przypadek odpada).

Sam regulator winiłbym na samym końcu - sprawdzasz to przez prostą podmianę na inny z tym samym silnikiem i zasilaniem.

Opublikowano

raczej "plywaja" czyli tak jak bym sam dodawal gazu, dosc denerwujace

jak moge sprawdzic czy lut jest zimny ?

w bananach zalalem cyną i potem jeszcze podgrzalem aby dobrze trzymalo az sie stopila cyna

sprzet jest nowy i nie uzywany przewody wygladaja dobrze

Opublikowano

poprawilem lutowanie na wtyku bateria - regulator, koncowka meska,ktora sam lutowalem i

nic nie pomoglo, nakręciłem film jak to wyglada, film krecony jak tylko silnik zalapal - minimalne obroty

http://www.wrzuta.pl/film/7zZgPIBqTe/28-22_emax

mam poprawic lutowania? :roll:

jakos tego nie widze, nie jestem elektronikiem, a same kable sie strasznie grzly jak lutowalem, nie chce czegos spalic :roll:

ps. pcb to plytka drukowana (google)

a CE ?

Opublikowano
poprawilem lutowanie na wtyku bateria silnik

Nie ma takiego miejsca :evil:

Masz szukać dokładnie między regulatorem a silnikiem (i sam silnik).

Gdyby rozłączało się zasilanie regulatora, po wyłączeniu silnik już by nie wystartował.

Regulatory mają takie zabezpieczenie - żeby nam paluchów nie poucinało.

Opublikowano
poprawilem lutowanie na wtyku bateria silnik

Nie ma takiego miejsca :evil:

chodzi mi o wtyk podlaczajacy baterie do regulatora, ale wtyk męski - czyli po stronie regulatora, przepraszam za pomylke

rozbiore banany w takim razie

Opublikowano

no wlasnie u mnie silnik i regiel laczą banany :)

edit

przy silniku nie mam co szukac, kable wychodzace z silnika sa przedluzeniem zwojów, mam nadzieje ze wiecei o co mi chodzi :)

edit

efekt poprawy lutowania na polaczeniu silnik- regiel

http://www.wrzuta.pl/film/kHuI8NIFBY/mvi_2529

od 7 sekundy zwiększałem obroty a potem zmniejszalem stopniowo

slychac ze odrobine sa nierowne ale nie wiem czy to normalne :roll:

ps. po wylaczeniu aparatury, po ok 15 sekundach silnik sie wlaczyl na 2 sekundy :shock:

Opublikowano

Czy inny regulator podłączałeś do tego silnika ?

Wykluczając radio , odbiornik, akumulator lub inne źródło napięcia oraz poprawne podłączenie i zaprogramowanie stawiam na uszkodzony regulator .

Np rezonator przy procku widoczny na środku zdjęcia (element z napisem 16.0M)

jeti30pl.jpg

...CE jak China Export

Opublikowano

niestety nie mam innego regulatora

piszesz "na przyklad" czyli to moze byc rownierz cos innego ?

jeszcze jedno lutowanie na bananie zobacze bo pomimo topienia cyny jest matowe :roll:

edit

poprawa lutowania nie pomogla, ale po oddaleniu sie z aparatura od odbiornika juz dziala :D 2 metry robi roznice ;)

silnik chodzi powoli i rowno :rotfl:

dzieki wam za pomoc :)

Opublikowano
po wylaczeniu aparatury, po ok 15 sekundach silnik sie wlaczyl na 2 sekundy :shock:

Nigdy nie wyłącza się nadajnika przy włączonym odbiorniku :!:. Podobnie, nigdy nie włącza się odbiornika, przy wyłączonym nadajniku.

Opublikowano

Raaany, wszystko odwrotnie... :shock:

Regulator MUSI być podłączony do odbiornika. Najpierw włączamy nadajnik, następnie podłączamy zasilanie modelu. Wyłączamy w odwrotnej kolejności.

Opublikowano

Oczywiście dobrze myślałem, źle napisałem :oops:. Tak to jest, jak się coś pisze 3 minuty po obudzeniu się.

Podstawową zasadą jest włączanie najpierw nadajnika, potem odbiornika. Wyłącza się najpierw odbiornik, potem nadajnik. Nigdy odwrotnie!

Opublikowano

cobra, ale Ty dobrze napisałeś! We wcześniejszym poście też. Czym prędzej dopijaj poranną kawę i budź się :D .

Ja się niefortunnie odniosłem do pomysłów Tomka_ ;-) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.