From_heaven Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Jak włączysz silnik a potem wyłączysz i śmigło od razu się zatrzyma, to znaczy że masz hamulec. Jak śmigło będzie się swobodnie obracać siłą swojego rozpędu, to znaczy, że hamulca nie masz, lub go nie zaprogramowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 No to nie mam lub nie zaprogramowałem bo śmigło się obraca siłą rozpędu, to się jakoś programuje w regulatorze czy silniku? I znowu nie wiem co jest grane , za każdym razem jak odłącze lipola i potem podłącze znowu muszę bindować odbiornik by silnik przestał pikać i zaczął działać... Teray y kolei ynowu siwszystko zacięło. Serwa działają jak trzeba ale silnik po podłączeniu zasilania tylko wydaje z siebie podwójne piknięcia i lekko drga w ich rytm. Wiem już że to nie wina silnika, podłączyłem drugi mniejszy i jest to samo. Testowałem też na dwóch różnych nadajnikach i odbiornikach. Czy to możliwe żeby regulator się rozprogramował i dawał takie efekty? Mam kartę do programowania turningy taką z diodami i przyciskami ale niestety nie wiem jak ją podłączyć bo o ile wtyczkę sygnału z regla wiem gdzie podłączyć to za chiny ludowe nie wiem jak podłączyć do niego zasilanie bo w instrukcji piszą o max 6V więc po pierwsze lipola 3S nie można a po drugie nawet w kompleci żadnej wtyczki ani przejściówki nie załączyli. Jasna cholera mam dość , 4 rano a ja ślęcze jak ten idiota. Może rano coś wymyślę lub mi coś doradzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Najpierw do karty normalnie podłączasz regulator, a następnie regulator do pakietu zasilającego (tego, na którym latasz). Nie podłączasz zasilania do karty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 4 rano a ja ślęcze jak ten idiota. Który idiota ? Niektóre regielki programuje się tak jeśli chodzi o hamulec. Włączasz nadajnik i dajesz gaz na 100%. Podłączasz pakiet do regla. Wtedy słyszysz pikanie ( u mnie były 4 piknięcia) i w czasie tych piknięć powoli ale płynnie obniżasz drążek aż do 0. I to by było na tyle. Regiel pamięta to ustawienie więc po odłączeniu zasilania hamulec się nie przeprogramuje. Jak sprawdzić czy działa bez latania modelem? Poruszaj silnikiem przed zaprogramowaniem i po. Powinieneś wyczuć wyraźną zmianę bo silnik na hamulcu ciężej się obraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 cobra, http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2169&Product_Name=TURNIGY_BESC_Programming_Card Niestety ale jak robie tak jak mowisz to nic sie nie dzieje , ta karta ma osobne gniazdo zasilania i podaja wyraznie ze max to 6V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Tej karty akurat nie znam. No to zasil ją z 4xAA, z BEC'a 5V, lub jakiegoś zasilacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 To gniazdo opisane 6V Batt wykorzystujesz w przypadku gdy regulator nie ma swojego BEC-a Twój ma i wpinasz wtyczkę regulatora w gniazdo BEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 No właśnie tak twierdziłem na początku, ale nie upierałem się, bo nie znam tej karty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Zaczynam się poddawać. Podłączyłem karte , zadziałało , silnik zakręcił ładnie. Odłączyłem zasilanie , za 2 minuty podłączam i objaw wraca , silnik wydaje z siebie podwojne pokniecia i drgania w ich rytm. Zdemontowałem silnik, podłączyłem tylko do regla i karty, zero reakcji , pika jak pikał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Czy jak podłączasz pod kartę do programowania, to diody na karcie świecą się w poszczególnych rzędach pokazując jakie są obecnie ustawienia regulatora? Ja mam dokładnie taki sam silnik TR 3530, regiel TR Plush 40A oraz tę samą kartę i wszystko działa cacy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 No właśnie nie za każdym razem. Czasem podłącze to działa i diody sie swieca, a czasem tylko poka podwójnie i nic więcej a diody na karcie sie nie swieca. Poruszałem troche kabelkami przy silniku , i jest ok , ale zobaczymy na jak dlugo , zamontuje silnik z powrotem i sie okaze. Okazalo sie , nawet nie zdazylem wlozyc silnika , podszedlem , podlaczam do sazilania i wszystko działa prócz silnika ktory sobie robi bip bip .... bip bip .... bip bip .... A może ja coś zle robie , jak wyglada procedura programowania poprawnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Poruszałem troche kabelkami przy silniku , i jest ok Wgląda na to że gdzieś masz przerwę w obwodzie.Sprawdź miernikiem ciągłość obwodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 W silniku na pewno nie bo podłączam inny silnik i objaw jest ten sam Tak jakby cos z reglerem bylo... EDIT: objaw znika i zapalają sie kontrolki na karcie do programowania jak ścisnę w ręku regulator. Ki diabeł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Łatwej sprawdzić silnik i mieć pewność niż gdybać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 olo, pisałęm że mam dwa różne silniki i objaw jest ten sam , zaczynam myslec ze to cos z reglerem bo jak scisnalem w palcach tą płytkę zafoliowaną to się raptem wszystko włączyło jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 No to sam bez pomocy forum znalazłeś przyczynę problemu ps. Będziesz próbował zobaczyć co z nim nie tak czy do reklamacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Bardzo duża szansa, że wystarczy przelutować regulator i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 no narazie podgrzałem koszulke w której on jest i troszkę się zacisnęła. Jeszcze ściśle izolacją owinę. Reklamacja...hmmm... troszke daleko do hongkongu. cobra, narazie nie bede sie bawil w lutowanie bo nawet nie mialbym potem takiej koszulki żeby go z powrotem "opakować". Ta koszulka co jest podgrzana się ciut zacisnęła , i teraz za każdym razem jak podłączam lipola to ładnie wszystko zaczyna działać. Co do tej karty programowania , niestety nie dali do niej instrukcji a po angielsku mam problem. Nie wiem jak ustawić Cut off voltage - low , midle , high, Start mode też nie wiem czym jest a mam do wyboru soft, normal, very soft. Timing mode : low middle, high to już bladego pojęcia nie mam co jest. Governor mode : on lub of , czarna magia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Zapomnij o takich metodach "naprawy". Albo reklamuj, albo daj komuś do przelutowania (co raczej powinno problem załatwić). and Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 To mam zdjąć tą koszulkę i ponownie polutować wszystkie przewody? Mam tylko ten regler i wolalbym go naprawić a nie czekać miesiac az mi nowy przyjdzie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.