Norbert Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Ładowarka turnigy accucel 6 Lipol 1500mAh 15C , 1750mAh 20C , 2200mAh 20C. I teraz zapytanie. Przykładowo jak ładuję w domu to ustawiam 1 do 1,5A dla lipola 1500 i analogicznie z resztą. Ale jak jestem na lotnisku , chcę podładować lipolka szybciej niż godzina czasu to do jakich parametrów mogę to zrobić bezpiecznie. W ładowarce muszę ręcznie ustawić prąd ładowania i max to 5A ale jakie są za i przeciw. Jak to robicie na lotnisku gdzie liczy się czas. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Dla zwykłych lipoli bezpieczny prąd to 1C. Dla niezwykłych lipoli, czyli dobrych firm, o niskim oporze wewnętrznym i z porządnych ogniw prąd ten może być większy. Z reguły jest to 2C - i zawsze jest to wyraźnie napisane na pakiecie! Jeżeli zależy ci na czasie, to nie musisz czekać do końca ładowania - najlepiej ładowanie przerywać chwilę po osiągnięciu fazy CV, czyli stałonapięciowej, bo w tym momencie pakiet jest już naładowany w 80-90%, Wbicie tych paru brakujących amperów zajmuje stosunkowo dużo czasu ze względu na malejący prąd ładowania. Pakietowi to nie szkodzi, a wręcz pomaga . Przy okazji zauważyłem, że im lepsze pakiety, tym CV krótsze... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 A czy lipole zippy i rhino mozna zaliczyć do tych w miare jakościowo? Za 15 minut jade w małą trase a że wiem , że będą postoje 20 minutowe konieczne to zabieram ze soba sprzęta by postraszyć ptaki na kilku łąkach :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Jeśli na pakiecie nie jest wyraźnie napisane, że możesz ładować wyższym prądem, nie rób tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 A czy lipole zippy i rhino mozna zaliczyć do tych w miare jakościowo? NIE. Z praktyki: żeby latać na lipolach bez przerwy, najlepiej mieć dwie ładowarki i 2-4 pakiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Ok. Dzięki chłopaki , będę więc w trasie ładował 1C i jak się nie doładuje do końca to pojdzie w uzycie przy 80-90% naładowania. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.