mati1988k Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 http://www.allegro.pl/item449691408_zielony_laser_green_laser_pointer_super_efekt_hit.html Wiecie czym jest to światło rozdzielane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Hmm efekt dyfrakcji czy jak sie to tam nazywa zachodzi. Taki albo podobny efekt możesz uzyskać poprzez przepuszczenie wiązki światła laserowego przez płytę CD pozbawioną nadruku (żeby pozostala przeźroczysta płytka z plastiku). Czasem jak sie kupić 10 czy więcej płyt CD-DVD w boxie plastikowym, to na spodzie albo na wierzchu jest opakowania jest taka własnie płyta pozbawiona nadruku i tej lustrzanej warstwy. Jest ona jednak pełna mikrodziurek które powodują takie załamania światła... EDITED możesz też świecić laserem w płytę z nadrukiem, ale wtedy wiązka światła już po dyfrakcji odbije się od lustra i efekt będzie widoczny po tej samej stronie płyty, po której jest źródło światła jednorodnego (laser) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 mati1988k, jeśli wolno zapytać, jakim laserem dysponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Niestety nie działa Bo te plastikowe przekładki (tak to sobie nazwałem ) są z plastiku. płyta cd po zdarciu warstwy odbijającej światło też nie działa (wydaje mi się ze kiedyś oglądałem program o cd "jak to jest zrobione" i też jest z plastiku. Jedyne co działa to odbicie od płyty z niezdrapaną warstwą, ale mi zależy na tym żeby światło nie było odbite. A laser będę miał podobny jak ten do którego podałem link. Na razie testuje na takim z kiosku Wydaje mi się ze ta folia to siata dyfrakcyjna Edit: Jednak działa z cd ale rozczepia tylko na 3 promienie a mi zależy na większej ilości Orientuje się może ktoś gdzie kupię siatkę dyfrakcyjną w poznaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Płyta CD działa własnie jak siatka dyfracyjna Spróbuj z płytą DVD, ma wiąkszą gęstość danych więc więcej otworków Chociaż nie jestem pewien czy płyta DVD jest już tak samo zbudowana jak CD, ale o tym możesz poczytac na Google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Myślę że sobie po prostu kupię siatkę dyfrakcyjną za 5zł Dzięki wielkie za pomoc. No i kolejne pytanie Czy biały dym będzie "świecił" w świetle ultrafioletowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kareks Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Proponuje inny ciekawy eksperyment tzn załamanie światła na ostrzu, najlepiej do tego nadaje sie żyletka i jeden warunek laser musi być naprawdę monochromatyczny. Umieszcza sie ostrze dobrze przymocowane i powolutku naprowadza na niego promien lasera na ścianie za ostrzem powinny byc widoczne paski w dół od krawedzi ostrza objawiające falową naturę światła. Pozdrawiam Arek K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.