piotrek2102 Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Witam wszystkich modelarzy. Potrzebuje informacji na temat wyposażenia modelu. Chodzi o to jakie serwa byłyby najlepsze do lotek, klap, wysokości i kierunku :roll: ??? Mam już pewną koncepcję ale czekam na propozycje. Dane modelu: rozpiętość: 2030mm waga: ~ 6000g silnik: 1.80 czterosuw Dzięki i pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Dla przykładu w B-25 na lotkach siedzą 325 mini serwa 3kg , na ogonie standart 4kg a w kierunku Hs-81 . Model waży 7kg . W tego typu modelach są małe lotki i jeszcze mniejsze wychylenia. (W B-25 lotka jest mniejsza niż w katanie Artexowej, a wychylenia to max. 20stopni) Proponuje zassać program do obliczania sił działających na lotkach i serwa dobrać do obliczeń z programu . Link do programu: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8184&highlight=programy 4 czy 5 opisany link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 HS-5955 GT Za Nastik-iem Megamocne serwo do najbardziej wymagających zastosowań (modele gigantów) Serwo o sile 24 KG ! Tymczasem na lotki wystarczą HS475HB i to będzie za dużo. Jednak są tylko 10 zł droższe od 325HB wiec mozna dla świętego spkoju założyć takie serwa. Ogon i kierunek 6 kg serwa będą o.k. edit: Tu kolega buduje makietę 2,7m możesz podejrzeć jakie daje serwa http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=124609&sid=b5a228242c23481255c05b5be763a81c#124609 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Dzięki Tomek, Dodałem Ci jeden punkt :rotfl: za pomoc. Ja myślałem, aby wszędzie dać HS 645MG oprócz gazu oczywiście. Jestem przyzwyczajony do akrobatów i 3D powyżej 1300mm wiec stąd moje obawy. Oczywiście wychylenia są mniejsze, model nie musi robić "ściany" tylko w sposób zupełnie naturalny wykonywać proste ewolucje bez pośpiechu (czyli o małych promieniach). Zastosowanie serw typu GIGANT zupełnie mija się z celem i spowoduje nieuzasadniony wzrost kosztów wyposażenia. Dzięki Wam i pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Tomek, Co to jest CA: w programie do obliczania momentu na sterach ??? :shock: Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Myślę, że tak będzie dobrze: Lotki, klapy: HS 475HB DELUX- 4 szt. Wysokość, kierunek: HS 645 MG - 2 szt. Gaz: jakiekolwiek typu standard (ok 3,0 kg*cm) Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Znalazłem model o identycznych wymiarach który miał zastosowane takie serwa skoro są złe to przepraszam :crazy: Ja kiedys znalazłem model trenerka 1.6m z silnikiem Super Tigre 23ccm także wiesz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Piotrek Będzie o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.