DeKuba Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Witam Zakupiłem niedawno silnik SuperTigre 61-ring, Więc trzeba go dotrzeć. Na jakim paliwie mam go docierać? Pozdrawiam DeKuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekSz Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Kup najlepiej 80/20 czyli 80 % metanol 20 Olej rycynowy. Moim zdaniem takie na dotarcie jest w sam raz a po przepaleniu silnika czyli tak 3 litrów (choć osobiście wypalił bym 5 litrów bo sam mieszam i mnie bardzo tanio paliwo wychodzi) potem możesz sie bawić w małe ilości nitro 5% przy oleju 20. To silnik pierścieniowy i na początku prawie nie ma kompresji potem łapie dużą Nie uważam by docierać silnik od razu na takim paliwie jakim się będzie latać. Lepiej robić to powoli i porządnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeKuba Opublikowano 17 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Który olej będzie lepszy syntetyczny czy rycynowy, bo słyszałem, że syntetyczny mniej brudzi silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Który olej będzie lepszy syntetyczny czy rycynowy, bo słyszałem, że syntetyczny mniej brudzi silnik. Kup najlepiej 80/20 czyli 80 % metanol 20 Olej rycynowy. Moim zdaniem takie na dotarcie jest w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Tak syntetyk o wiele mnie brudzi silnik i lepiej się chyba spala od rycyny. Jaki olej zastosujesz to zależy tylko od ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekSz Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 EDL w ogóle nie pobrudzi silnika ba nawet nie przypiecze, sie na tłumiku Klotz tutaj sa dwa jeden czysty syntetyk drugi z odgumiona rycyna ale ja uważam tylko EDL. Ale cześć modelarzy uważa, że syntetyk do docierania lepiej nie. Znowu rycyna pobrudzi pozostawi na tłumiku LAKI takie pomarańczowo brązowe ( twardością przypomina distal ten, 4h) I w komorze spalania i tłumiku nagar, czyli taki czarny osad węgla. Lepiej do dotarcia rycyna ja docierałem nawet 4t na paliwie 23 rycyna 77metanol, ponad 5 litrów a silnik teraz chodzi jak pszczółka... Z pytania wnioskuje, że jesteś początkujący, pewnie ten silnik długo u Ciebie nie pożyje, wiec można docierać na EDL, jeżeli zależy Ci na estetyce... Ja jestem pedantyczny i zawsze wole sie pobrudzić, ale mieć pewność, że dobrze dotarłem, dlatego rycyna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.