elektron Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Zima zagoscila u nas na pare chwil wiec Caro'lek bardzo chcialpojechac w gory i pojezdzic na nartach A poniewaz Moon'i mial urlop i pierwszy "przeglad" po wylataniu kilku godzin, glowny prezes zarzadzil ze : JEDZIEMY W GORY NA NARTY !!! Moon zgodzil sie pozyczyc swoje serduszko i 2 rece i 1 noge Caro'lkowi. On bedac niezmiernie wdziecznym podarowal Moonkowi nowa srobke M4 Tak przygotowany do wyprawy Caro'lek postanowil postanowil "pokonac najwyzsze szczyty". Po powrocie do schroniska na wys 16m/npm, zmeczony Caro'lek wrzucil foteczki do internetu aby inni jego koledzy mogli poogladac jak dzielnie jezdzil na nartach ( po raz pierwszy w zyciu!!!) A tak "maluch" wygladal przed wyruszeniem na "stok" A tak juz zaraz przed "zjazdem" Carolek mial tyle szczescia ze spotkal wspaniala pania fryzjerke ktora nagrala proby "malego smialka". A jak to maly, "napalony" nie mial dosc nart to jezdzil po oslej laczce ku uciesze miejscowego kota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Nawet na lotniskowcu byś wylądował a mi potrzeba całego lotniska czasami Tomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Gratuluję okiełznania tych moich blaszek udających narty Mi na początku wychodziło dużo gorzej: www.szabatowski.livenet.pl/hubert/hubert/nartowypadki.wmv (12,3 MB) Prawdopodobnie wina zbyt dużego napięcia gumek, a może miałem za mało śniegu,... a może to brak smarowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Ja odkrylem kiedy narty nie chca ladowaca- musza byc narty zadarte pod katem jakis 10-15 st w gore. wtedy nie wbijaja sie w snieg przy ladowaniu.A przy starcie trzeba miec wys zaciagnieta aby nie jechal pod snieg Wczoraj model szedl w gore ja z procy ale to z pomoca wiatru dzisiaj nie wieje to nagram filmik "normalny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 No i dzisiaj latam !!! I to jak :D Podziele sie z wami moimi emocjami - A tu jeszcze pare fotek : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 24 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Wiem ze i tak nie interesuje Was ten model ale ja sie podziele moimi przezyciami ze startu z.... lodu Startowalem na kulkach Lod byl na tyle cieki ze przy nie udanym ladowaniu ( klapnalem modelem) model zlamal lod i o malo nie zostal na jednym zdjeciu jest to uchwycone Na zdjeciu ponizej widac moment uderzenia w lod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Wiem ze i tak nie interesuje Was ten model ale ja sie podziele moimi przezyciami ze startu z.... lodu Dlaczego nie interesuje, to moim zdaniem bardzo fajny mały model. W dodatku lekki, mocny i z prawdziwym profilem a nie deską Oprócz nart ten Caro miał też pływaki: Wracając do latania na lodzie Kiedyś wybrałem się zimą na pływaki (inny model), a okazało się, że na wodzie jest jeszcze lód mimo, że od dawna były dodatnie temperatury. Autentycznie byłem przygotowany na wodowanie, nawet miałem ubranko (dres i adidasy), żeby w razie czego wejść do wody po model. A wyszło latanie na lodzie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 24 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 A skad te plywaki ?? Sam zrobiles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Zrobiłem z 3mm depronu; wymiary 360x48szerx40mm. Łączniki pływaków są z sosny 3x5mm, mocowanie przód do goleni od podwozia, tył na pomarańczowej osłonie bowdena do tej blaszki przyklejonej do kadłuba pod krawędzią spływu skrzydła (o ile ją jeszcze masz). Zmiana koła/pływaki to 2 minuty. PS Pływaki były oryginalnie robine do Fokkera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 24 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Mam mam Tylko w szufladzie:D Powiedz mi w jakiej odleglosci od "dzionu" masz to wcicie ktore pozwala sie oderwac - nie wiem jak to sie nazywa - ten jak by prog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Redan 10mm za SC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Rzeczywiście nazywa się to redan i w tym przypadku jest 155mm od przodu pływaka i raczej przed SC, najwyżej pod SC modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Wojtku piekna fotorelacja,ale milo patrzec przy komiku na tkie piekne zimowe kadry Powodzenia w wodowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Sorki Możecie troszke jaśniej z tym redanem ?? co to jest?? jak wygląda?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Sorki Możecie troszke jaśniej z tym redanem ?? co to jest?? jak wygląda?? W dużym uproszczeniu: Pływaki, czy dno łodzi latającej działają jak obrócone skrzydło. Woda przepływa przy ich powierzchni, a gdy jest przepływ, to jest spadek ciśnienia statycznego, a gdy owo spada, to model przykleja się do wody, czy raczej jest przysysany. Redan, czyli taka schoda/uskok zaburza przepływ i pomaga modelowi oderwać się od wody. W tym wątku http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1108&postdays=0&postorder=asc&start=0 na fotkach widać redany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.