Bart_007 Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 chcę zapytać o taką rzecz - w R700 jest kanał nr 6 przypisany do klap (FLAP, AUX1). Czy corona RP8D1 też ma taki dedykowany kanał ? Pytam, bo jestem trochę zielony w tych sprawach, a już wiem, że moja aparatura MX-12 nie ma możliwości dowolnego przypisywania kanałów. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 To, do którego kanału co jest przypisane, to wyłącznie sprawa nadajników. Różne firmy mają różnie, ale w nadajnikach. Odbiorniki nie mają o tym pojęcia - przynajmniej te, które do tej pory widziałem, czy o nich czytałem. Natomiast niektóre nadajniki mogą tą kolejność mieć zmienianą dowolnie, albo nawet mieć w pamięci profile dla różnych firm. Może to być przydatne, gdy masz więcej niż jeden nadajnik z różnymi kolejnościami kanałów: np kiedyś miałem MPX Cockpit i Hiteca Flash, więc nie mogłem zamieniać modeli bez grzebania we wtyczkach odbiorników - modele były przypisane do nadajników. Nabyłem MPX Evo i już mogłem to zamieniać, bo MPX Evo udawał Hiteca... Nie wiem, czy jasno wyjaśniłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_007 Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Pewnie wyjaśniłeś jasno - choć łapię tylko konkluzję - że to kwestia nadajnika a nie odbiornika. W innym wątku pisałem, że padł mi w R700 kanał nr1 do którego podpina się silnik. Wykombinowałem sobie, że szkoda od razu wymieniać odbiornik i wykorzystam kanał nr 5 , który wg instrukcji przypisany jest do GEAR. Chciałem by kanał GEAR odpalany przełącznikiem uruchamiał silnik (oczywiście od razu na pełnych obrotach, bez możliwości regulacji). No i wybito mi to z głowy - że się nie da (prawda to ? ). Zainteresowałem się więc nową coroną i chciałem się upewnić, że mimo obsługi aż 8 kanałów będzie ten jeden , na którym uruchomię klapy. (w tej chwili też mam teoretycznie 2 kanały w zapasie - jednak bezużyteczne). Możesz potwierdzić to co wyboldowałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Chciałem by kanał GEAR odpalany przełącznikiem uruchamiał silnik (oczywiście od razu na pełnych obrotach, bez możliwości regulacji). No i wybito mi to z głowy - że się nie da (prawda to ? ) To sobie sprawdź, a nie pytasz o to po raz kolejny. Da się zrobić bardzo dużo rzeczy i to też. Tylko po co, albo dlaczego komplikować i tak trudne życie początkującego (jak mniemam ) modelarza. Zostaw ten zepsuty odbiornik do szybowca, o ile się nie boisz, że skoro 1 kanał nie działa, to reszta jest ok. Zainteresowałem się więc nową coroną i chciałem się upewnić, że mimo obsługi aż 8 kanałów będzie ten jeden , na którym uruchomię klapy. Twój nadajnik ma 6 kanałów (od 1 do 6), które ze względu na mixery i inne funkcje "komputerowego" nadajnika nie mogą być zamieniane (są w stały sposób przypisane do odpowiednich elementów sterowych nadajnika) Każdy odbiornik, który ma te kanały będzie działał tak samo, niezależnie od producenta. Wykorzysta kanały nadajnika (od 1 do 6, pozostałe z Twoim nadajnikiem nigdy nie zadziałają). Dla przypomnienia (dla Graupnera): 1 to gaz, 2 lotki na wspólnym serwie, 3 wysokość, 4 kierunek, 5 podwozie, 6 klapy. Po prostu w nadajniku konkretne drążki i przyciski "regulują" konkretne kanały, czyli czynności. Do tego dochodzą mixery, których najprostszym przykładem mogą być klapolotki: podpinasz w 2 kanał odbiornika serwo lewego skrzydła, w 6 kanał serwo prawego skrzydła - w nadajniku włączasz odpowiedni mixer i w nadajniku sterowanie lotek i klap jest rozdzielone dwoma elementami (drążkiem i jakąś wajchą), a w odbiorniku te same serwa wykonują pracę jednocześnie jako lotki i klapy. PS Generalnie do lotek i tak wygodniej stosować dwa serwa i dwa kanały Do małych modeli powstał nawet taki "dziwny" odbiornik Hiteca HFS 05MS (5 kanałowy, który ma kanały 1 do 4 i 6), właśnie do oddzielnych serw lotek/klapolotek w każdym skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_007 Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 w graupnerze lotki to kanały 2 i 5 . Nie wiem czy MX nie ma przypadkiem wolnych mixerów, wtedy wystarczy ustawić go aby kanał 6 śledził w 100% kanal pierwszy I po czym wnosisz że padł ci pierwszy kanał ?? Może właśnie włączyłeś mixer w aparaturze który go blokuje, albo przypisałeś go do wyłącznika ?? Zaznaczam że nie znam MX a uwagi odnosze od MC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 w graupnerze lotki to kanały 2 i 5 W każdym Graupnerze? Ty masz MC19 i albo ja nie czaję, albo instrukcja do MX12 jest jakaś lewa? Zobacz, tu są tylko dwa rodzaje samolotów z lotkami: Normal - jedno serwo na obie lotki k2 Flaperon - nazwijmy klapolotki: po jednym serwie na skrzydło (wpięte w kanał lotki - k2, drugie w AUX1-k6) Są jeszcze dwa układy typu delta/V (ale to już zupełnie nie na temat, podam dla porządku) Elevon - powiedzmy delta: (jedno serwo wpięte w kanał lotki- k2, drugie w wysokość -k3) V tail - to samo co powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 No patrz Hubercie że Graupner mnie zaskoczył Ale tak to jest, wypuszczają tania alternatywę oparta na wyższym modelu to coś zmeiniają dla oka i logiki. Graupnery które przewineły misie przez ręce to seria MC zaczynając od 10 do 24 włącznie, natomiast MX nei miałem okazji nawet w ręku trzymać i tu ZONK. Jest tak jak piszesz 2 i 6 Elevon - powiedzmy delta: (jedno serwo wpięte w kanał lotki- k2, drugie w wysokość -k3)V tail - to samo co powyżej tu troche nie do końca, bo Vtail to kierunek i wysokość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Vtail to kierunek i wysokość Wg instrukcji MX12 nie jest to jasno określone - rysunek co innego, opis co innego - bezmyślnie zasugerowałem się rysunkiem :? PS A instrukcję podpatrzyłem tutaj: http://www.rokemodell.de/produkte/gr/gr4722mx-12_gb.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Nie wiem jak w innych modelach, ale w mojej MC-12 ustawienia te różnią się dla typu modelu który został wybrany. W trybie UNIFLY kanał 2 i 5 to lotki, 6-ka to klapy, w trybie ACROBATIC kanał 2-lotki, 5-AUX, 6-klapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Nie wiem jak w innych modelach, ale w mojej MC-12 Ja już sprawdziłem, tak jak wspominał Motyl, MC to zupełnie inna filozofia programowania (MC12 bliżej do MC19 niż do MX12). PS Ciekawe, czy Bart już zaczyna kojarzyć o co w tym wszystkim chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_007 Opublikowano 20 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Bart kojarzy trochę :roll: Model zaliczył mi kolejnego kreta i po tym wydarzeniu nie działa silnik na 1 kanale. Nie działają też serwa podpięte pod "jedynkę". Sam silnik i regler sprawdziłem na innym odbiorniku i jest ok. Czuję że przy glebie poszedł większy prąd i wyjarał (glebę zaliczył na włączonym silniku). To odpowiedź na pytanie : skąd wiem, że padł. >>>wtedy wystarczy ustawić go aby kanał 6 śledził w 100% kanal pierwszy <<< nie wiem, czy u mnie się da zrobić takie "śledzenie" kanału 1 przez kanał 5 Odpaliłem silnik na kanale 5 (gear). Silnik włącza się przełącznikiem - od razu na maxa. na razie tak to zostawię. Reszta serw reaguje OK, więc nie panikuję, że uszkodzenie będzie postępować. Nie mam polskiej instrukcji do tej apki i gubię się ( a właściwie nie zagłębiam) w kwestie mixerów i bardziej zaawansowanych ustawień. Pewnie przyjdzie na to czas. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Odpaliłem silnik na kanale 5 (gear). Silnik włącza się przełącznikiem - od razu na maxa. Zobacz na 40 stronę instrukcji którą linkowałem. Rozdział Switch select: tam możesz tak przestawić ustawienia, że będziesz miał 3 pozycje dla Gear Channel lub nawet sterowanie proporcjonalne dla Flap Channel (ale konkretnymi wajchami, nie drążkiem gazu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_007 Opublikowano 20 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Instrukcję polską zdobyłem, w ustawieniach pomieszałem, gaz mam na kanale 5 i przełączniku "rocker" z dwustopniową regulacją ( 0 3/4 full ). Jeszcze tylko naciągnę zdeformowaną kabinkę na kadłub i w najbliższe bezwietrzne popołudnie ruszam na łąkę. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.