tomcar11 Opublikowano 19 Października 2008 Opublikowano 19 Października 2008 Witam. Mam problem z aparatura 4-ch tz. podczas schowanej anteny w nadajniku odbiornik zachowuje się normalnie, gdy tylko wysune antene traci odbiór :cry: . Zauwarzyłem też że serwa szaleją dziwnie mruczą gdy złapie antene ręką wszystko ustępuje i jest ok.
Bartosz Mesjasz Opublikowano 19 Października 2008 Opublikowano 19 Października 2008 Antena nie jest porysowana, poszczerbiona? Miałem podobne objawy w graupner x-412 zmiana anteny załatwiła problem. Sprawdź czy nie jest uszkodzone połączenie wewnątrz nadajnika miedzy anteną a elektroniką.
tomcar11 Opublikowano 19 Października 2008 Autor Opublikowano 19 Października 2008 Wymieniłem antene na nową sprawdzałem też w środku nadajnika wygląda że jest ok. :cry:
and Opublikowano 19 Października 2008 Opublikowano 19 Października 2008 Wymieniłem antene na nową sprawdzałem też w środku nadajnika wygląda że jest ok. :cry: Odsuń się od odbiornika z nadajnikiem na 2-3m i sprawdź, co z tego wyniknie. and
tomcar11 Opublikowano 20 Października 2008 Autor Opublikowano 20 Października 2008 Odsuwałem się na dwa trzy metry i dalej serwa szumią. Dzisiaj próbowałem latać niby wszystko gra a tu nagle bum :shock: samolot przestał reagować na polecenia nadajnika i krecik :cry: Podczas próby kolejnej wzbiłem się wysoko i zaobserwowałem że poprostu przerywa. Chyba musze poszukać nowej aparatury bo to Chińskie dziadostwo chyba długo nie pochodzi.
GepettoPL Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Może to być również spowodowane uszkodzeniem kwarcu(tx lub rx) lub odbiornika. Jeżeli masz taką możliwość to sprawdź również te elementy. Wspomnij jeszcze co to za aparatura, model, producent. Chińskie dziadostwo to zbyt ogólne określenie. Jeżeli przerywa w czasie lotu faktycznie może być coś nie tak z kwarcami.
Janusz P. Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Napisz też z jakim napędem latasz bo jeżeli to elektryk to problem przerywania w czasie lotu może pochodzić od regla lub kable od pakietu jeżeli są zbyt blisko odbiornika, puki co nie wiadomo co ci doradzić.
tytan12 Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Spokojnie,sprawdż w nadajniku kabelek w.cz,do anteny i od tego zacznij,antena raczej nie.kwarc napewno nie.
Bartosz Mesjasz Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Sprawdź też antenę w odbiorniku, ewentualnie gniazdo kwarcu.
tikicaca Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 jak jest uszkodzony kwarc to nie dziala wcale. Jak jest zle dobrany moze byc mniejszy zasieg.
Tomek Opublikowano 23 Października 2008 Opublikowano 23 Października 2008 Podobny problem miałem jak założyłem kwarc 35 MHz do odbiornika 40MHz ,działo to strasznie koślawie :?
radek872 Opublikowano 24 Października 2008 Opublikowano 24 Października 2008 To co tytan12 mówi jest nabardziej prawdopodobne miałe taki problem w signalu na 27mhz jakies 10 lat temu.Utkwiło mi to w pamięci kabelek był urwany a zasięg tracił się po 4m.Przylutowałem na nowo do podkładki skręciłem i w góre
tomcar11 Opublikowano 24 Października 2008 Autor Opublikowano 24 Października 2008 Dziki za rady posprawdzam wszystko według zaleceń i napisze czy coś pomoglo oraz dodam fotki z aparaturą Pakiet na którym latam to li-pol 11,1v silnik bezszczotkowy
tomcar11 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Opublikowano 1 Listopada 2008 Witam. Przedstawie problem jeszcze raz. Włączam nadajnik potem odbiornik w samolocie jezeli antena nie jest wysunięta odbiornik odrazu łapie sygnał jest ok. Jezeli wysune antene odbiornik cieżko łapie sygnał, a jeżeli już złapie serwa warjują. Odchodzenie z nadajnikiem nic nie daje. Przy złożeniu anteny wraca wszysko do normy, co robić? Rozkreciłem nadajnik kabel od antent jest w porzadku Wymieniłem antene na nową i dalej nic
Janusz P. Opublikowano 1 Listopada 2008 Opublikowano 1 Listopada 2008 A jak jest z kwarcami czy są nadawczy i odbiorczy tej samej marki np. Futaba, Hitec, Sanwa itd. przemiana pojedyncza czy podwójna, częstotliwość? sprawdz jeszcze raz wszystko od początku bo błędy mogą być z reguły tam gdzie jesteśmy pewni że ich nie ma.
tomcar11 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Opublikowano 1 Listopada 2008 Nic nie kobinowałem z kwarcami bo są oryginalne. Zrobiłem zdjęcie żeby było łatwiej coś podpowiedzieć a tak wygląda z drugiej strony
tomcar11 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Opublikowano 1 Listopada 2008 A jak jest z kwarcami czy są nadawczy i odbiorczy tej samej marki np. Futaba, Hitec, Sanwa itd. przemiana pojedyncza czy podwójna, częstotliwość? sprawdz jeszcze raz wszystko od początku bo błędy mogą być z reguły tam gdzie jesteśmy pewni że ich nie ma. Kwarce są oryginalne tak jak pisałem więc ich nie ruszałem Zupełnie nie wiem o co chodzi z tą podwójną przemianą :oops:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.