damiano_15 Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Witam! Mam problem z planami Extra 300 : http://www.aeroplaza.nl/ A mianowicie chciałbym je przeskalować, bo u mnie one wychodzą na pół kartki A4(otwierane w A9CAD) : Jakiego programu musze użyć :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Masz chyba żle ustawione "drawning units' przestaw na 1 i chyba będzie ok. W nowszych wersjach masz ustawianą skale podczas drukowania to ustawiasz 1:1. Być moze poprostu plan jest skopany ? Uzyj narzędzia wymiarowania i podaj wymiar połówki skrzydła to pozwoli mi powiedziec czy to jest zły plan, czy poprostu drukarka tak ustawia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano_15 Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Chyba już jest dobrze: Wielkie dzięki :!: :jupi: tylko czy w "printer units" nie ustawić na 10?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano_15 Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 A wydawało sie ze będzie dobrze a tu następny problem: drukarka drukuje tylko jedna kartkę A4, którą widać na scrn-ie (patrz post wyżej):/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Bo zeby wydrukować to musisz sobie podzielić projekt na kartki i zaznaczać. Skopiuj sobie wymiar kartki A4, który masz wpisany w cadzie narysuj sobie na projekcie prostokąty dokładnie o wymiarach kartki A4 i dając "okno" tutaj chyba window i choose> i wybieraj odpowiednie kartki do drukowania, a potem tylko posklejać taśmą i juz Jak coś nadal nie tak to pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano_15 Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Bo zeby wydrukować to musisz sobie podzielić projekt na kartki i zaznaczać. Skopiuj sobie wymiar kartki A4, który masz wpisany w cadzie narysuj sobie na projekcie prostokąty dokładnie o wymiarach kartki A4 Za chiny tego nie rozumiem :oops: o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Wiesz jak się rysuje prostokąt w cadzie ? - musisz wiedzieć Wiesz jaki rozmiar ma A4 ? 210x297 ( nie będzie super dokładnie, ale ty i tak krzywiej powycinasz te plany ) To skoro tyle wiesz, to reszta jest już prosta. Narysuj te prostokąty o wymiarach kartki A4 i nanieś je na projekt tego twojego samolotu. Jak sobie z tym poradzisz to napisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano_15 Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Nie no narysować prostokąt umiem tylko ja go narysować żeby miał te równe 210x297 :?: :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 dajesz ikonkę narysuj linię, a potem wpisujesz wymiar i dajesz enter potem drugi wymiar i dajesz znów enter i tak tworzysz 2 boki prostokąta, potem tylko lustro, albo poprostu znów rysujesz 2 pozostałe linie wpisując odpowidnie wymiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano_15 Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Jakoś mi nie idzie :cry: ale juz umiem narysowac linie w poziomie zgodnie z wymiarem ale juz w pionie zgodnie z wymiarem ni ... ^_^' a Ty jakiego programu używasz do takich rzeczy, może twój będzie łatwiejszy w obsłudze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 nie będzie łatwiejszy w obsłudze... Co to za różnica czy rysujesz w pionie czy w poziomie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano_15 Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Pomęczyłem się pomęczyłem i o 3 w nocy skończyłem :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 to znaczy co skończyłeś ? Już wydrukowałes te plany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano_15 Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Co prawda troche mi to zajęło ale plany wydrukowane, sklejone i wycięte mam. I oczywiście wielkie dzięki za pomoc :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Dorbnostka, to teraz czekam na relacje z budowy tegoż modelu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Cześć, a tak na przyszłość to linie w ACADZIE mozna fajnie rysować z użyciem @ np chcemy narysować prostokąt wielkości A4 czyli 210 x 297 mm: 1. wybierasz ikonkę linii (linia z dwoma punktami na końcach) 2. klikasz w punkt na ekranie gdzie ma być początek linii 3. wpisujesz w linii komend @210,0 i rysuje się linia pozioma o dł 210 4. wpisujesz w linii komend @0,297 i rysuje się linia pionowa o dł 297 4. wpisujesz w linii komend @-210,0 i rysuje się linia pozioma o dł 210 "w lewo" 4. wpisujesz w linii komend @0,-297 i rysuje się linia pionowa o dł 297 w dół itd... Tomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Wiesz nie w każdym AutoCADzie rysuje się tak samo. Nauczyłem się rysować na 2004 i jak zacząłem u wujka rysować w 2006 to poprostu nie umiałem. Tam inaczej się cyfry wpisuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Hej, jeżeli chodzi o Auto CADy, to każdy jeden ma możliwość komend w LISP (aż się zdziwiłem, jak dużo tych komend uzywają profesjonaliści, ale ich znajomość naprawdę pomaga w rysowaniu) ja jeszcze zaczynałem na R13 Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.