dimmus Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Dzisiaj zacząłem w końcu budowę nowej halówki. Piankę kupiłem od Adama (Osa). Elementy bardzo ładnie wycięte, pomalowane. Wszystkie elementy z epp 6mm. Rozpiętość 800mm. Same pianki ważą 48g, mam nadzieję zmieścić się w 150g do lotu. Wyposażenie mam prawe całe, czekam jeszcze na silnik, puki co tyle udało mi się zebrać Skrzydła mają odcięte lotki, krawędzie zawiasów są ścięte po kątem, potem zrobię zawiasy z uhu i wzmocnię taśmą zbrojoną. Całość kleję uhu + "przyspieszacz" do uhu. W piance jest wycięcie pod dźwigar, ja dałem listwę węglową 0,6x4mm. Dodatkowo jak klej wyschnie, wstawię listwę na natarcie skrzydeł. W lotki wkleiłem pręty żeby trochę je usztywnić, choć chyba i bez tego było by wystarczająco. W tym celu na szybko zrobiłem narzędzie do nacinania na określoną głębokość. Przód odciąłem żeby natarcie wkleić Lotki też już wklejone, tylko czekać aż klej wyschnie. Na dzisiaj chyba koniec, tak kleję co trochę po trochę. To co jest na razie sklejone Na razie waży 77g, są już serwa wklejone, łatwiejsza część zrobiona, teraz popychacze, usztywnienia kadłuba i zastrzały skrzydeł, plus montaż reszty wyposażenia. Prowadnice popychaczy zrobiłem z płaskownika węglowego 0,5x3mm Jest i długo wyczekiwany silnik. Całość już skompletowana, teraz jeszcze tylko czas muszę znaleźć żeby dłubaninę dokończyć. Ta łatwiejsza część robót za mną, CDN.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 31 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Chciałem dzisiaj skończyć, ale niestety znowu znać o sobie dało moje zezowate szczęście. Takie fajne serwo i niestety zepsute. Puki co nie zbroję spodu, bo będzie trzeba wycinać serwo. Na szczęście posłuchałem rady kolegi i jest wklejone na uhu.Z silnika jestem mega zadowolony, ciągnie jak wściekły, już nie mogę doczekać się oblotu, choć po dzisiejszej wtopce trochę zapał zmalał. Model robi zawis na 1/2 gazu , zobaczę jak silnik będzie się grzał, ale chyba trzeba będzie trochę ograniczyć "wychył" gazu na aparaturze.Nawet już nie mam ochoty iść ważyć, ale będzie około 145g rtf.Całość idzie trochę powoli, bo raz że nie mam zbyt wiele czasu, a po drugie wszystko robię sam, choćby te prowadnice do popychaczy, jakiegoś wielkiego doświadczenia w budowaniu także nie mam i w wielu momentach waham się czy "dobrze to robię". Niby model prosty, ale wiele rzeczy można zepsuć.Jedno szczęście że Adam w zestawie spakował dźwignie sterów, za co jestem jemu niezmiernie wdzięczny.Tak jak teraz stoi już na prawie skończonym podwoziu, to bardzo mi się podoba Jeszcze zamiast kółek dostanie piankowe skarpetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Model poskładany, można by było oblatać, bo nawet pogoda dzisiaj i wiatru nie ma , ale serwo wysłałem do reklamacji i jeszcze nie wróciło. Jeszcze kółka zostały do zrobienia, albo wytnę z cienkiej sklejki i zrobię oponki z epp, albo zrobię imitację kółek w skarpetkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 O kurde.....śliczny .Piotrek,jaki motorek go napędza,bo nie widzę dokładnie na fotach????? Czy może z serii AXI ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Tak, zaszalałem i kupiłem Axi, dokładniej 2203/race 2300kv . Mi też model bardzo się podoba . Teraz ma 146g, ale jednego serwa brakuje, więc kawałek ponad 150g wyjdzie z pakietami 300mah. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Serwo wróciło z reklamacji i model ukończony, nawet udało się chwilę nim polatać. Trochę wiało więc tylko chwilę był w powietrzu, ale lata się całkiem przyjemnie. Tu już w "hangarze". I waga końcowa, jestem zadowolony biorąc pod uwagę że cały jest z epp 6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Super model.....jakiś filmik z lotów na hali by się przydał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Dzisiaj chwilę walczyłem z wiaterkiem, już pierwsze obrażenia zaliczone. Druga seria lotów już bardziej udana Na hali będzie OK. Jak kolega z lotniska mówił, nie jest tak przyjemny jak Inferno, lata inaczej, bardziej narwanie, ale przewidywalne. Nie wiem jeszcze czy SC dobrze ustawiony, wyjdzie na hali, ale zawis na śmigle robi w miarę stabilny (testowane w stodole ). Z tym silnikiem to prawdziwy wariat, daje duuużo radości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Widzę Piotrku, że cały czas do przodu. Brawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Dzisiaj nie wiało prawie w ogóle, to i polatać trochę się dało . Mały skrót z popołudniowych lotów gazetolotem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Doszły w końcu śmigła. Zamówiłem na próbę węglowe. Miałem nadzieję że będą lżejsze od plastików, ale na to samo wychodzi. Zobaczymy jak długo wytrzymają ubijanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi