afish Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Witam Zastanawialem sie ostatnio nad sterowaniem silnika 3f modelarskiego. Znacie moze jakies urzadzenia do sterowania takiego silnika?? Napiecie okolo 20-30 V i prady dochodzace do 100A ;] Pytam bo zastanawialem sie nad wykorzystaniem takiego silnika do np. wyciagu( nawiew) czekam na odp i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Tester serw + regler i już masz sterowanie bez aparatury.Zrobić regulator samemu to ciężka sprawa, ja zrobiłem regulator obrotów 3-f na paru mosfetach i cmosach ale był bez synchronizacji.Służył mi do testowania pierwszej przeróbki silnika cd-rom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 26 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 slawekmod, Dzieki za zainteresowanie tematem ... Regulator obrotów jestem w stanie dokupic tez modelarski tylko chodzi mi o to zeby wlasnie sterowac "recznie" a nie przez nadajnik. Po glowie mi chodzi jakas konstrukcja z wykorzystaniem silnika takiego ale nie wiem czy sie sprawdzi dlatego musze zdobyc pare informacji Mógłbys przyblizyc to urzadzenie (tester serw)?? Skad to mozna dostac bo nie moge znalesc;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 http://modele.sklep.pl/advanced_search_result.php?keywords=tester&x=0&y=0&pfrom=&pto= Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Tester serw to nic innego jak modulator szerokości impulsu w zakresie 1,0-2,0 ms.Można go zrobić na układzie NE555 lub kupić w sklepie modelarskim.To takie pudełeczko z gałką (potencjometrem).Kręcąc tym potencjometrem zmieniasz położenie dźwigni testowanego serwa, ale nie ma problemu żeby sterować nim regler. Edit: Janek podał Ci odpowiedni link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 26 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Czy dobrze rozumiem? POdłaczajac to urzadzenie pod regulator, regulator pod silnik 3f, no i oczywiscie jakies tam napiecie to bede mógł bez zadnych problemów i przeróbek sterowac pretkoscia obrotowa?? Domyslalm sie ze moc silnika nie ma nic do rzeczy bo steruje tylko sygnalem?? kill3ro92, Dzieki za link;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Podłączasz silnik do regla, tester zamiast odbiornika i do tego pakiet i już masz sterowanie.Prąd pobierany przez silnik nie może przekroczyć prądu maksymalnego regulatora i wydajności prądowej pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 26 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Dzieki Panowie za tak szybkie rozjaśnienie tego "problemu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.