olo Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 A możesz napisać co wchodzi w skład tego zestawu i jak to liczyłeś że wychodzi 325 zł . Modela w sumie nieduży napewno lekki więc materiału w nim niewiele jakieś kosmiczne technologie i materiały czy może był wycięty na CNC i to podniosło koszt. Za ciut większą kasę można kupić gotowy zestaw. Oczywiście niektórzy latają tylko tym co sami zbudowali . Czy napewno to aż tyle musi kosztować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 Niestety tak. Caly model jest wycinany laserem, co troche kosztuje. Posiada weglowe podwozie(w sklepie z ktorego bralem powiedzieli, ze jest ostatnie, wiec nie wiem jak z nim wyjdzie), weglowa rure laczaca skrzydla, do ktorej jest indywidualnie dopasowywana pochwa laminatowa (z tym jest troche zabawy podczas robienia). Kabinka z ABSu (butelka jest za mala), maska moglaby byc z ABSu, lecz kosztem kilku gramow prawdopodobnie bedzie laminatowa. W zestawie maja byc dzwignie laminatowe, zalatwialem nawet CNC zeby je wyciac, ale wychodzi zdecydowanie za drogo. Mozliwe, ze trafi do zestawu plytka laminatu, ale z tylko powypalanym wzorem, do samodzielnego wyciecia. Chyba ze zestaw ma kosztowac jeszcze wiecej. Trzeba zakupic karton, z tego co rozmawialem przy tak malej ilosci jaka chce zamowic (~ 10 sztuk), cena wyniesie kolo 12-15zl za sztuke. Model jest nie jest az tak daleko posuniety z powodu braku czasu (teraz akurat jestem chory, ale zakuwam na kolo w przyszlym tygodniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 JA wam tylko dołoże że 1h pracy cada to 20-30 zł ?? a zeby zrobić taki plan potrzeba minimum 10h pracy DOBREGO rysownika ... Po dwa laser liczy sie za 1min albo 100mm ciecia a policzcie ile jedno żebro ma mm w obrysie jednej czesci ?? zeberko 20cm x2.1{obrys+wypukłość} i to jeszcze x 2.1 azurowanie ... Wychodzi okolo 10-12 zł za takie żeberko - a gdzie kadłub i pamietać trzeba ze wiekszość elementów jest parzysta?? Cena to okolo 1-1.5zl za te 100mm Oczywiście orientacyjnie mówie ... Jakie kartony potrzebujesz ?? Ja używam 600x350x150 za 1.8 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 Przeniosę się ze swoją odpowiedzią to Twojego wątku o Funtanie bo tu miało być tylko o jej planach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 No wlasnie moze to przeniesiemy do innego watku?? A co do kartonow, to bede musial to przemyslec jakie to beda i najlepiej zrobil pierwszy zestaw i wtedy metoda optymalizacji cos dobral. Minimum to 850 (lepiej 960-1000) dlugosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 Skoro moja jest ze zdjęcia i lata lepiej niz z zestawu to pytanie dlaczego potrzebne sa wam plany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 A porownywales z ta z zestawu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 Tak porównywałem pod względem własciwosci lotnych i wykonania. W powietrzu jest wyrazna róznica podczas zawisu funtana z zestawu potrzebuje ogromnego wychylenia steru kierunku .który jest mało skuteczny moja ma wiekszy ster kierunku i jest to duzy plus przy lataniu 3D . Jesli chodzi o konstrukcje to sam nie wiem jak to mozliwe, ze funtana z zestwu ma ok 3.8kg do lotu jak moja zrobina z Czeskiej balsy i sklejki z silnikiem 15ccm Magnum i pełnym zbiornikiem paliwa (250ml) ma ok 3300g moze ta Chinska sklejka jest tak ciezka.Identycznie jest z modelami F3A np Leo 110 z firmy cm pro przy rozp 1.76 wazy 3.8kg a modele zrobione przez chłopaków z lotniska przy identyczej rozpietosci maja po 400g mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.