Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. AQUARIUS_ML Opublikowano 2 Listopada 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Temat kompresora wałkuję już od pewnego czasu. Tym razem postanowiłem się z tym rozprawić raz a porządnie. Kompresor 24 litrowy, który zakupiłem niestety w warunkach piwnicznych się nie sprawdził (za głośny, za dużo prądu żre). Przez chwilę myślałem o zakupie małego kompaktowego kompresorka do aerografu jakich wiele jest w handlu, ale po zastanowieniu okazało się, że on również nie spełniłby oczekiwań. A te były następujące:- wydajność na tyle duża, żeby używać aerografu i raz na jakiś czas przedmuchać np. brudny silnik od spaliny, czyli, że musi być zbiornik i to na pewno nie 3l...- niewielkie zapotrzebowanie na prąd - w piwnicy mam założone ograniczenie na pobór prądu na 1000W(!), jak się odejmie oświetlenie to wychodzi jeszcze mniej.- musi działać jako POMPA PRÓŻNIOWA - laminowanie w worku próżniowym, które w miarę już opanowałem.- musi być CICHY!!!!!! Czasem dłubię coś w nocy, a wtedy wiadomo. Przekopałem sieć-podpatrzyłem co i jak, odwiedziłem złomowisko (gaśnica 8 l - i mamy piękny zbiornik) i zakupiłem trochę niezbędnych elementów: presostat, odwadniacz, zawór zwrotny,zawór spustowy, rurka odprężnika, złączki i mufy do spawania. Kompresor od lodówki już miałem i z powodzeniem go używałem jako pompy próżniowej. Wyciąłem szlifierką z kątownika niezbędne elementy takie jak nóżki i mocowania: ...trzeba było pospawać. Do tego kilka mufek. To zrobił fachowiec: A, że estetykę sobie cenię, to pospawany zbiornik najpierw trochę oszlifowałem, potem podkład, potem lakier z puszki i wyszło tak: Na koniec trochę wężyków, trochę przewodu, dużo teflonu i włala - mam w końcu to, do czego się zabierałem od ponad roku: O dziwo maszyna zagadała od samego początku! Presostat działa jak w instrukcji - załącza się przy 6 barach wyłącza przy 8. Odprężnik przy zaworze zwrotnym działa bez zarzutu. Dodałem moduł do próżni - wakuometr i zawór spustowy. Agregacik jest nieco zużyty - w związku z tym nabicie zbiornika do 8 bar zajmuje mu parę minut i widać, że się dosyć męczy - na szczęście mam jeszcze w odwodach kolejny agregat i w razie czego się wymieni. Zaskoczony jestem pozytywnie wydajnością - zakładałem, że maszynka będzie głównie do aerografu DB-130 - taki podstawowy z dyszą 0,3 mm, ale okazuje się, że spokojnie można malować aerografem BD138 i to farba akrylową dosyć gęstą. Miodzio! Pistolet do przedmuchiwania również hula - i jak się okazuje 8 litrów zbiornika starcza na całkiem sporo. Wieczorem napompowałem zbiornik i odessałem próżnię na -0,8 - chcę sprawdzić szczelność układów. Co do kosztów - ze wszystkim wyszło mi ok 250 zeta. Ale myślę, że spokojnie można by jeszcze trochę urwać. Okazuje się, że problemem jest kupienie wszystkich drobiazgów w jednym miejscu... Na razie jestem z tego tworu baaardzo zadowolony i szczerze polecam każdemu budowę takiej sprężarki - będzie na lata! 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi